Data de 13 mai pentru organizarea alegerilor la Parlamentul European este considerata, cel putin la nivel declarativ, drept realista, cu exceptia reprezentantilor PC, care solicita amanarea organizarii scrutinului, amenintand cu contestarea legii la Curtea Constitutionala.
Legea alegerilor pentru Parlamentul European a fost adoptata, iar in urmatoarele saptamani - pana cel tarziu in februarie, trebuie stabilita data scrutinului. "Termenul poate sa fie realist pana la 13 februarie", a explicat prim-vicepresedintele PRM Lucian Bolcas. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a admis ca exista o intelegere de principiu intre partidele politice si premier pentru 13 mai, singura conditie impusa, care s-a realizat, fiind crearea unui cadru legislativ pentru desfasurarea acestora. Diaconescu a adaugat ca PSD intentioneaza sa respecte aceasta intelegere. Reprezentantii Coalitiei s-au declarat in favoarea unui termen pentru desfasurarea alegerilor la PE care sa nu se suprapuna peste sarbatorile religioase - respectiv Sf. Pasti, astfel incat sa nu se impiedice participarea cetatenilor la vot. ßi liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a precizat ca data de 13 mai este una realista, in conditiile in care Parlamentul si-a facut datoria si a adoptat legea.
Liberalul Paul Pacuraru a mentionat, pentru NewsIn, ca termenul de 13 mai este unul realist, care nu ar trebui amanat. Democratul PD Daniel Buda a declarat la randul sau ca, din punct de vedere juridic, termenul de 13 mai este unul realist. Raluca Turcan a declarat ca data de 13 mai "nu incomodeaza" PLD. "Atat timp cat in PLD se afla cele mai credibile persoane care au construit Alianta D.A., orice data este buna", a apreciat Turcan. Singurul care a contestat data stabilita prin acordul partidelor politice a fost deputatul PC Petru Calian. El a criticat modul in care "puterea a fortat nota" si a trecut "in pripa" legea pentru alegerile la PE. (D.P.)