Reuniunea Biroului grupului PPE si al Democratilor Europeni din Parlamentul European, care a inceput ieri la Bucuresti, a crescut apetitul intregii clase politice romanesti de a iesi in fata. Reprezentantii PPE, cea mai importanta forta politica din UE, au fost asaltati de diverse cereri, unele legate de aderarea la acest curent politic, altele de a sprijini Romania in procesul de aderare. Europarlamentarii populari au avertizat ca intrarea partidelor romanesti in PPE va fi acceptata numai dupa aderarea Romaniei la UE.
Hans Gert Poettering, liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a deschis sedinta Biroului grupului PPE si al Democratilor Europeni din Parlamentul European, in prezenta lui Wilfried Martens, presedinte PPE, si a numerosi lideri ai PPCD, UDMR, PD si PC.
El a incercat sa tempereze entuziasmul celor cateva partide romanesti care vor sa se afilieze la PPE si le-a explicat participantilor ca cererile de aderare la PPE se adreseaza presedintelui Wilfried Martens. El a mentionat ca pentru a deveni membru exista proceduri legale si politice care trebuie respectate.
La randul sau, Wilfried Martens a precizat ca PPE este deschis pentru primirea de noi membri, dar ca acestia trebuie sa aiba un program compatibil cu al popularilor europeni si a precizat ca partidele romanesti vor putea fi primite ca membri cu drepturi depline numai dupa integrarea Romaniei in UE.

Avertismentele lui Ciuhandu

Gheorghe Ciuhandu, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), partid afiliat la PPE, le-a cerut popularilor europeni sa analizeze cu atentie toate cererile partidelor romanesti de afiliere, sa verifice in ce masura acestea corespund ideilor populare si, nu in ultimul rand, sa-i consulte pe crestin-democratii romani in luarea unei decizii. El a criticat atat Partidul Conservator (fostul Partid Umanist), cat si PD, ambele aspirante la statutul popular. El a amintit ca insusi presedintele Traian Basescu “a condamnat PUR pentru duplicitate“, Ciuhandu sustinand ca “derapajele“ din coalitia guvernamentala ar fi putut fi evitate daca PNTCD era aliat cu PNL si cu PD la alegerile din 2004. Despre PD, Ciuhandu a spus ca acesta s-a desprins din FSN, este afiliat la Partidul Socialistilor Europeni si ca, in timpul guvernarii comune din 1996-2000, democratii au avut o politica discutabila in privinta retrocedarii proprietatilor.
Liderul PPCD a numit PPRM “partid nationalist-extremist de sorginte comunisto-securista“, care si-a adaugat in denumire sintagma “popular“ pentru a arata, astfel, cat de apropiat este de valorile populare. El s-a aratat convins ca PPE nu se va discredita cu astfel de companioni din Romania.

Boc se simte incurajat

Liderul PD Emil Boc a apreciat ca presedintele PPE Wilfried Martens a adresat PD un mesaj “incurajator“ de a deveni membru cu drepturi depline al PPE, daca rezultatul Conventiei extraordinare va fi in favoarea unei motiuni populare de centru. Martens a avut miercuri o intalnire cu liderii democrati Emil Boc, Adriean Videanu si Sorin Frunzaverde, precizand, la sfarsitul acestei intrevederi, ca le-a explicat acestora pasii care trebuie urmati pentru ca PD sa devina membru al PPE in cazul in care in 25 iunie, la Conventia Nationala extraordinara, motiunea populara sustinuta de cei trei va fi castigatoare.

Conservatorii au depus cerere de aderare

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a anuntat la reuniunea popularilor europeni de la Bucuresti ca formatiunea pe care o conduce a inaintat oficial cererea de aderare la PPE.
Voiculescu considera ca scena politica romaneasca este in prezent intr-un proces de reasezare, clarificare doctrinara si ca politicienii fac calcule pe termen lung. Liderul conservator afirma ca partidul sau a avut in ultimul an o crestere de 200%.

UDMR cere sprijin pentru legea minoritatilor

Presedintele UDMR, Markó Béla, a cerut sprijinul popularilor europeni pentru adoptarea legii minoritatilor. In opinia sa, proiectul, bazat pe principiile subsidiaritatii si autoguvernarii si, in consecinta, “o noutate in Romania“, este contestat de unele persoane.
Presedintele UDMR, organizatie afiliata la PPE, a precizat ca partidul sau a optat pentru alianta din care face parte in prezent tot pe baza doctrinei populare.

Guvernul solicita sprijin pentru integrare

Negociatorul-sef cu UE, Leonard Orban, a facut ieri la reuniunea PPE de la Bucuresti un apel catre grupul popularilor europeni de a sprijini ratificarea tratatului de aderare a tarii noastre la UE in statele membre ale Uniunii.
Orban a afirmat ca Romania se afla “in grafic“ din punctul de vedere al pregatirilor pentru aderare, tara noastra fiind in aceeasi faza prin care au trecut la momentul respectiv si celelalte zece state inainte de aderare. “Suntem constienti ca trebuie sa continuam in mod serios pregatirile in tot ceea ce inseamna procesul de aderare“, a spus Orban.
El a amintit ca recentele referendumuri desfasurate in Franta si Olanda, soldate cu respingerea Constitutiei Europene, chiar daca nu afecteaza in mod direct aderarea Romaniei, vor determina “o presiune sporita“. “Nu exista o legatura directa, dar suntem constienti ca va exista o presiune sporita, o exigenta sporita din partea statelor si institutiilor europene cu privire la modul in care Romania isi va indeplini angajamentele“, a afirmat Orban.

Incurajari rezervate de la Hans-Gert Poettering

Liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European, Hans-Gert Poettering, considera ca tarile in curs de aderare la Uniunea Europeana trebuie incurajate pentru a face progrese pe calea reformelor. El a declarat ca PPE asteapta raportul de tara al Comisiei Europene pentru Romania si spera ca documentul sa anunte progrese.
Poettering considera ca Romania nu are o sarcina usoara in misiunea sa de a schimba “mostenirea totalitarista“ in economie de piata, stat de drept si alte reforme cerute de UE. Liderul europarlamentarilor populari a declarat ca marea majoritate a membrilor grupului pe care-l conduce au votat in favoarea aderarii Romaniei la UE, insa exista anumite ingrijorari exprimate chiar la aceste discutii de vorbitorii din Romania.
Poettering a spus ca tara noastra trebuie sa continue reformele si lupta impotriva coruptiei, astfel incat la toamna raportul de tara sa anunte progrese reale.

Referendumurile nu trebuie sa influenteze integrarea

Liderii UDMR, PD si PC au afirmat ieri la reuniunea PPE dorinta Romaniei si a actualului Guvern de a indeplini angajamentele asumate in procesul de aderare la UE, pentru ca integrarea sa aiba loc la 1 ianuarie 2007, proces care nu trebuie sa fie influentat de referendumurile din Franta si Olanda. Atat liderul UDMR, cat si presedintele PD au mentionat ca se preconizeaza adoptarea in aceasta luna a unui pachet legislativ vizand modificarea legilor privind retrocedarea proprietatilor, a unui pachet de legi pentru reforma justitiei, urmand ca in toamna sa fie luate masuri legislative si guvernamentale privind descentralizarea administratiei.

FOTO: W. Martens, presedintele PPE, excedat de multimea solicitarilor