Partidele politice, vama, justitia si Legislativul sunt percepute de romani ca fiind institutiile cele mai afectate de coruptie, potrivit Barometrului Global al Coruptiei, dat publicitatii ieri de Transparency International (TI) Romania.
Sondajul a fost realizat, la cererea TI, de Gallup International, in 64 de tari, in perioada iunie-septembrie 2004, in Romania esantionul fiind de 1.039 de repondenti, iar marja de eroare de plus/minus 2,9%. Scala de evaluare puncteaza raspunsurile de la 1 - situatia optima, la 5 - situatia negativa.
La nivel mondial, sunt percepute drept cele mai corupte institutii partidele politice (4.0), Parlamentul (3.7), politia (3.6) si autoritatile fiscale (3.6). In Romania, partidele politice (4.2), sectoare ale administratiei - vama (4.2), justitia (4.1) si Legislativul (4.0) ocupa pozitii similare.

Cea mai ridicata cota la spagi

Daca, la nivel gobal, intervievatii au calificat coruptia politica (mare) ca fiind mai grava decat coruptia administrativa (mica), diferenta dintre cele doua tipuri de coruptie este mai mica pentru Romania, punctajele fiind sensibil apropiate. Transparency International remarca faptul ca, in ierarhia problemelor cu care se confrunta cetatenii Romaniei, inflatia si somajul devanseaza marea coruptie, aceasta fiind la fel de importanta ca si saracia, care devanseaza mica coruptie. Doar insecuritatea (terorismul), protectia mediului si incalcarea drepturilor omului sunt mai slab punctate.
La nivel global, repondentii au localizat constant impactul coruptiei in primul rand in viata politica (3.4), in al doilea rand in mediul de afaceri (3.1) si in ultimul rand in viata privata (2.6), aceeasi ierarhie fiind valabila si pentru Romania.
Reprezentantii TI au remarcat totodata ca, potrivit sondajului, romanii platesc mita mai mult decat se plateste, in general, in lume. Astfel, 10% dintre intervievatii la nivel global s-au declarat platitori de mita in ultimele 12 luni, in timp ce 25% dintre romani au dat acest raspuns.