Nu peste mult timp, partidele vor lua startul in competitia pentru alegerile europarlamentare ce se vor desfasura, conform deciziei comune a partidelor, la 13 mai. Presedintele a promulgat Legea privind alegerile pentru Parlamentul European (PE) prin care vor fi desemnati cei 35 de reprezentanti ai Romaniei, urmand ca Executivul sa adopte, cat de curand, hotararea de guvern referitoare la stabilirea oficiala a datei.
Legea referitoare la alegerile pentru PE prevede necesitatea prezentarii unei liste de cel putin 200.000 de sustinatori pentru partide si aliante la depunerea candidaturilor si de cel putin 100.000 de sustinatori pentru candidati independenti. In premiera pentru Romania, la alegeri au dreptul sa participe ca electori sau candidati si cetateni ai statelor membre UE, care au domiciliul sau resedinta in Romania. Scrutinul va fi de lista nationala, cu reprezentare proportionala si prag de intrare in Parlament de 5% pentru partide si aliante si o norma de reprezentare intreaga, adica peste 1/35 din voturile exprimate, pentru candidati independenti. Intreaga tara va fi o singura circumscriptie, situatie similara cu cea din alte 21 de state membre ale UE.

Alianta amana decizia listei comune

In lipsa unor prevederi clare in protocolul Aliantei DA, liderii ambelor partide abordeaza cu o oarecare retinere problema listei comune de candidati. O gaselnita de ultim moment pentru amanarea unei hotarari este decizia reprezentantilor aliantei de a evalua mai intai situatia in teritoriu, prin sondaje de opinie, comandate fie de fiecare partid in parte, fie in comun. Astfel amanata decizia pana la jumatatea lui februarie, lasa loc si timp portocaliilor pentru negocieri politice si aranjamente de culise.
O alta varianta credibila poate fi alianta (inca) neoficiala dintre PD si PLD. Liderii democrati nu au exclus ideea unei posibile liste comune de candidati cu PLD intr-o proportiei de 2/1 in favoarea democratilor. Deocamdata insa, desi nu este inca oficial partid, PLD se ocupa cu identificarea propriilor candidati, de selectia acestora fiind responsabila Mona Musca, in calitate de sef al unei comisii speciale, ce va stabili criteriile si procedurile privind participarea la scrutin. Deputatul nu si-a exprimat intentia de a candida pentru PE, insa senatorul Nicolae Vlad Popa a declarat ca "nu va ezita" sa se inscrie pe lista PLD pentru PE, in cazul in care Mona Musca nu doreste acest lucru.

Candidatii PSD, toba de carte

Social-democratii au decis stabilirea a trei criterii de selectie ce se vor aplica candidatilor: cunoasterea procedurilor specifice PE si a doctrinei Partidului Socialistilor Europeni, criterii legate de moralitate si profesionalism, precum si cunoasterea a minimum doua limbi straine. Filialele isi vor propune propriii candidati, iar o comisie centrala condusa de Titus Corlatean si Cristian Diaconescu va face o prima selectie. Totodata, si conducerea centrala va face propuneri pentru lista PSD, liderii centrali urmand sa stabileasca si ocupantul primei pozitii din lista. Un candidat preferat de presedintele PSD pentru locul din fruntea listei este deputatul Vasile Puscas.

Conservatorii, suparati de presedinte

Constienti ca nu prea au "acoperire in teritoriu", conservatorii il acuza pe presedinte ca este un "monument de ipocrizie", deoarece a promulgat Legea privind alegerile pentru PE, in forma cea mai indepartata de votul uninominal, respectiv votul pe liste nationale. Vicepresedinte PC Mures, Dinu Socotar, a apreciat ca votul pe liste este motivul pentru care anumite judete sau chiar regiuni intregi nu vor avea reprezentare in PE. Reprezentantul PC a mai spus ca se regaseste pe lista partidului pentru PE "pe un loc onorabil, fara a fi eligibil."

UDMR si-a finalizat lista

Comisia Electorala a UDMR a avizat 12 candidaturi la alegerile pentru PE, candidatii urmand sa treaca de votul Consiliului Operativ al UDMR. Astfel, au fost acceptate urmatoarele candidaturi: Bíró Rozália, Csutak István, Fekete Emoke, Hodgyai Géza, Jakab István, Korodi Attila, Nagy Zsolt, Niculescu Toni, Sógor Csaba, Szabó Károly, Winkler Gyula.