Apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc anul viitor in luna mai, a pus pe jar filialele doljene ale principalelor partide din Romania. Fie ca solicita sfatul sefilor de la Bucuresti, fie ca vin cu o propunere proprie, organizatiile au inceput deja sa-si faca socotelile pentru candidatii la scrutinul din 2007.
Partidele politice s-au aliniat la startul bataliei pentru ocuparea celor 35 de fotolii romanesti din Parlamentul European in primavara anului 2007. Propunerile de candidati pentru PE au inceput sa curga de la filialele judetene din toata tara, iar cea care a facut primul pas pentru Dolj a fost organizatia PD, al carei candidat va fi, pe 13 mai anul viitor, euroobservatorul Marian Jean Marinescu. Cu toate ca, la nivel national, modul de participare al partidelor din Alianta D.A. PNL-PD nu a fost inca discutat la nivelul conducerii celor doua formatiuni, in Dolj si PNL are un candidat. Presedintele PNL Dolj, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a declarat ca propunerea cea mai plauzibila in acest moment este consilierul municipal Dumitru Ungureanu, director la Doljchim. "Cel mai probabil, candidatul filialei PNL Dolj pentru Parlamentul European va fi Dumitru Ungureanu. Pana la 1 decembrie trebuie sa depuna intentia sa in scris si sa alcatuiasca un plan al activitatii politice in Parlamentul European, iar o comisie special constituita in cadrul PNL va analiza toate candidaturile", a spus presedintele PNL Dolj.
Marinescu, sustinut de organizatia PD
Daca PNL Dolj trebuie sa astepte decizia comisiei organizate in cadrul partidului, organizatia judeteana a PD este convinsa ca deputatul Marian Jean Marinescu va obtine unul dintre primele locuri pe listele PE. "Am avut discutii de peste un an in Biroul Permanent Judetean al PD si a fost un consens in ceea priveste candidatura deputatului Marinescu. Nu am asteptat vreo decizie din partea Biroului Permanent National pentru ca suntem o filiala destul de ancorata in realitate ca sa putem decide singuri. Cartea de vizita a deputatului Marinescu il recomanda si cred ca va obtine unul dintre primele locuri, indiferent daca partidul merge in alegeri singur sau in alianta cu PNL", a mentionat consilierul judetean Gelu Visan. Desi alegerile europene nu sunt atat de departe, mai sunt si partide care cauta decizii si recomandari la Bucuresti. Constantin Dascalu, presedintele PC Dolj, a precizat ca problema va fi discutata la nivel national, unde Doljul este reprezentat de senatorul Irinel Popescu. "Deocamdata nu s-a discutat lucrul acesta la nivel national. Pe 16 decembrie, la Consiliul National se va analiza aceasta problema, iar filiala il are ca reprezentant pe senatorul Irinel Popescu", a spus Constantin Dascalu.
PSD nu are candidati eligibili
In partidele de opozitie doljene, candidaturile pentru Parlamentul European nu au fost luate inca in discutie. Conform deputatului PSD de Dolj, Valeriu Zgonea, filiala va gasi unul sau doi candidati care vor ocupa probabil locuri neeligibile, insa organizatia judeteana nu are o propunere ferma in acest sens in prezent. "PSD Dolj nu are in acest moment nici un candidat de care sa am eu cunostinta. Cu siguranta vom avea unu - doi candidati, insa nu va fi vorba de locuri eligibile. Aceasta decizie va fi luata in Biroul Permanent Judetean, iar candidatii vor fi alesi dintre oamenii cu experienta", a precizat deputatul Valeriu Zgonea. Gheorghe Nedelescu, presedintele PRM Dolj, a mentionat ca in aceasta saptamana vor avea loc dezbateri la nivelul conducerii partidului referitoare la acest subiect. "Deocamdata nu am analizat acest aspect. Saptamana aceasta voi merge la Bucuresti pentru o discutie cu conducerea partidului", a spus Gheorghe Nedelescu.