Sapte formatiuni politice din Craiova figureaza cu datorii la chirie pentru sediile atribuite de municipalitate, desi suma perceputa este de 7.000 de lei vechi pe metrul patrat pe luna. Unele organizatii n-au mai platit de patru ani.
Tarifele pe care partidele din Dolj trebuie sa le plateasca Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, drept contravaloare a chiriei pentru sedii, sunt modice, regia fiind obligata sa contracteze privilegiat acordarea acestor spatii organizatiilor politice, potrivit legii. La 7.000 de lei vechi pe metrul patrat pe luna, respectiv 84.000 de lei vechi pentru 12 metri patrati, cat masoara in medie un sediu, adica doua pachete de tigari, ar parea de neimaginat ca vreunul dintre partide sa ramana dator la RAADPFL. Lucrurile nu stau deloc asa, sapte formatiuni politice inregistrand restante. Pe primul loc sta Partidul Social Democrat, Organizatia de Tineret Craiova, cu 15 milioane de lei vechi, urmat de Partidul Actiunea Populara Dolj, cu 6,6 milioane de lei vechi, fosta Alianta pentru Romania Dolj, cu 5,9 milioane, Partidul Muncitoresc Roman Dolj, cu 4,6 milioane, Partidul Unitatii Nationale Romane Dolj, cu 4,1 milioane, fostul Partid National Crestin-Democrat Dolj, cu 3,6 milioane de lei, si Partidul Forta Democrata Dolj, cu 600.000 de lei vechi. Directorul general al RAADPFL, Ilie Badescu, sustine ca a trimis somatii tuturor rau-platnicilor, insa fara nici un rezultat. "Noi ii somam periodic, iar ei ne promit ca platesc. Trebuie sa recunoastem ca sunt sume modice, fiindca asa stabileste legea, dar unii nici macar nu-si dau interesul si de aceea se si strang restante de cateva milioane. Nu avem decat sa-i actionam in instanta, asa cum am si procedat recent cu Actiunea Populara", a declarat Ilie Badescu. Unele dintre debite dateaza chiar din 2002 - fostul ApR si fostul PNTCD.
PSD o ameteste
Presedintele Tineretului Social-Democrat Craiova, Florentin Tudor, habar n-avea ca numele organizatiei pe care o conduce apare in catastifele RAADPFL. "Nu imi amintesc sa-mi fi spus cineva ca am semnat vreun contract cu RAADPFL, fiindca eu stiu ca n-am semnat. De altfel, noi nici nu prea avem sediu, ci suntem mai degraba ingaduiti in Kogalniceanu, nr. 15. E prima oara cand aud", a spus Florentin Tudor. Mai cunoscator pare insa presedintele PSD Dolj, Ion Calin, care confirma existenta a doua facturi din 2005, pe care insa le contesta. "Eu am cerut situatia chiriilor la partid lunar. N-avea cum sa ramana neplatite doua facturi de 15 milioane in total. Nu stiu de unde au aparut acum facturi din 2005. Cat despre titularul contractului de inchiriere, nu mai stiu ce s-a intamplat. Au fost niste mutari, dar asta tine de afacerile interne ale partidului", a aratat Ion Calin. Directorul general al RAADPFL il contrazice pe Calin: "Facturile se emit lunar, domnule. Cum va imaginati ca pot aparea peste noapte?" Presedintele Partidului Popular Crestin-Democrat, Anton Plesa, spune ca spatiul din strada Buzesti nr. 4A, "mostenit" de la PNTCD Dolj, este acum ocupat de PPCD in temeiul unui contract nou. "Probabil ca datoria de care vorbeste directorul RAADPFL dateaza de pe vremea domnului Boiangiu, care avea aici cabinetul parlamentar. Noi ne-am delimitat complet de relatiile pe care dumnealui sau PNTCD le-au avut cu administratorul cladirii", a afirmat Anton Plesa. Reprezentantii Actiunii Populare nu au putut fi contactati.