InfoBrasov: Reactiile Puterii la decizia CCR, Legea privind comasarea alegerilor parlamentare, neconstitutionala!

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala, admitand cu majoritate de voturi sesizarea USL. Legea nu a fost declarata neconstitutionala in integralitate, ci doar cateva articole.
Printre primele reactii dupa anuntul deciziei CCR prin care Legea comasarii alegerilor este neconstitutionala au fost cele de la principalii sustinatori ai Guvernului Boc. Potrivit unor surse, citate de Mediafax, ministrii au intrerupt sedinta de miercuri a Guvernului pentru a discuta despre decizia CCR, iar principalii lideri s-au retras pentru consultari.
Sorin Frunzaverde, unul din cei mai vechi lideri ai PDL spune ca "dupa decizia CC, localele - in prima duminica din iunie, parlamentarele - la timp".
Cele mai importante declaratii ale liderilor Coalitiei de la Putere sunt fara echivoc in a respecta Decizia CCR. Nici nu s-ar putea altfel cu presiunea protestelor din Piata Universitatii si din marele orase care nu slabesc nici datorita gerului si viscolului de afara.

Sorin Frunzaverde: PDL respecta decizia Curtii Constitutionale

Partidul Democrat Liberal nu a comentat niciodata deciziile Curtii Constitutionale, ci le-a respectat, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.
"Este o decizie luata de acest for suprem in domeniul sau. Nu avem ce sa comentam si respectam o decizie a Curtii Constitutionale. Nu cred ca din punct de vedere electoral vor fi costuri pentru Partidul Democrat Liberal. Alegerile locale presupun, din partea PDL, intrarea in competitie a unor oameni care la nivel judetean sau local au confirmat, dupa parerea mea, in acest mandat de patru ani‘, a precizat Sorin Frunzaverde.
Potrivit liderului PDL, probabil luni in sedinta coalitiei de guvernare se va hotari un calendar al alegerilor.
Frunzaverde a mai spus ca alegerile locale ar putea fi organizate, conform legii electorale, in prima duminica din luna iunie, iar in ceea ce priveste alegerile parlamentare, acestea se pot tine, daca sunt organizate la termen, in noiembrie, iar daca vor fi anticipate, scrutinul ar putea fi organizat inainte de alegerile locale.

Marko Bela: Impactul deciziei CCR asupra Guvernului este unul politic

Vicepremierul Marko Bela considera ca impactul deciziei CCR privind legea comasarii alegerilor este unul politic, precizand, totodata, ca ar trebui ca, in cel mai scurt timp, coalitia sa analizeze situatia si sa adopte o pozitie comuna.
"Nu am vazut inca motivatia CCR, dar decizia trebuie respectata. Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii. Trebuie sa analizam motivele si daca ele, de exemplu, se refera la data alegerilor locale si anume ca declararea datei alegerilor locale nu ar fi constitutionala atunci lucrul e clar: alegerile locale trebuie sa le tinem atunci cand se expira mandatul initial, deci in jurul lunii iunie. Dupa aceea, trebuie sa vedem cum facem cu alegerile parlamentare. Sunt doua alternative: mentinem si alegerile parlamentare la data initiala, si anume in luna noiembrie, sau le aducem mai aproape", a declarat, pentru AGERPRES, vicepremierul Marko Bela.
El a adaugat ca decizia CCR are doar un impact politic asupra Guvernului, adaugand ca in momentul de fata coalitia trebuie sa faca o analiza pe acest subiect.
"Aici nu este vorba de vointa Guvernului, ci a intregii coalitii majoritare. Impactul este de natura politica, fiindca deocamdata nu au fost luate masuri administrative privind alegerile. Deci, coalitia are obligatia sa analizeze situatia si sa adopte o pozitie comuna, cat mai repede. Guvernul si-a asumat raspunderea, dar in spatele acestei asumari este decizia intregii coalitii", a completat vicepremierul.

Kelemen Hunor: Suntem constienti ca va avea un impact negativ asupra Guvernului

Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, considera ca decizia CCR privind legea comasarii alegerilor va fi respectata de Putere, subliniind ca cei din coalitie sunt constienti ca ea va avea un impact negativ asupra Guvernului.
"De fiecare data noi am considerat ca deciziile Curtii Constitutionale trebuie respectate, nu comentate. Pana nu vedem motivarea deciziei, nu putem spune ce anume a fost declarat neconstitutional din aceasta lege (a comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare - n.r.). Importanta este decizia Curtii, in acest moment, si daca partea cu comasarea a fost declarata neconstitutionala, atunci alegerile locale nu pot fi impinse pana in toamna", a declarat, pentru AGERPRES, Kelemen.
"O astfel de greseala, atunci cand se face, suntem constienti ca va avea un impact negativ asupra Guvernului, dar nu va face altceva Puterea decat sa respecte decizia CCR. Ce ar avea sa faca altceva? Ce ar putea sa faca altceva? Nu are ce sa faca. Din acest punct de vedere, Constitutia este foarte clara si spune ca o lege, daca a fost declarata neconstitutionala in intregimea ei, atunci este o situatie, daca sunt cateva articole, cateva alineate, atunci alea pot fi modificate de Parlament, pot fi corectate, conform deciziei Curtii. Au mai fost situatii cand legi care erau chiar in vigoare au fost declarate total sau partial neconstitutionale si toata lumea a respectat decizia Curtii", a spus Kelemen.

Cristian Diaconescu (UNPR): Principala reactie a coalitiei va fi de a tine cont si de a aplica deciziile CCR

Presedintele UNPR Cristian Diaconescu, ministru al Afacerilor Externe, a afirmat, miercuri, la RRA, ca principala si cea mai importanta reactie a coalitiei de guvernamant va fi aceea de a tine cont si de a aplica in mod corespunzator deciziile Curtii Constitutionale.
Afirmatia sa vine in contextul in care, miercuri, CCR a decis ca mai multe articole din Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 sunt neconstitutionale.
"Din acest punct de vedere, nu exista niciun fel de nuante sau posibilitati de interpretare. Sigur, vom avea o discutie in acest context, au existat suficiente argumente care, din punct de vedere tehnic, politic, juridic, economic, au fundamentat aceasta hotarare, dar, repet, in conditiile in care Curtea Constitutionala a facut aceasta delimitare, lucrurile sunt clare, va trebui sa analizam situatia in continuare. In mod important, sigur, va trebui sa asteptam si motivarea Curtii pentru a vedea pe ce palier juridic ne situam", a explicat Diaconescu.
"Va trebui sa fim informati in legatura cu elementele de neconstitutionalitate, care dintre prevederile hotararii Guvernului ar putea fi in acest moment evaluate dintr-o alta perspectiva, juridica si constitutionala, si de aceea este normal sa avem o oarecare rezerva in ceea ce priveste a ne pronunta intr-o directie sau alta", a afirmat Diaconescu.