Liderii grupurilor parlamentare ale PNL, deputatul Calin Popescu-Tariceanu si senatorul Puiu Hasotti, i-au adresat premierului Boc o scrisoare in care ii solicita acestuia ca guvernul sa nu-si asume raspunderea pe Coduri, sustinand ca nu exista un termen- limita fixat de Comisia Europeana.

Fostul premier Tariceanu si senatorul Puiu Hasotti considera drept inacceptabila campania publica prin care PD-L si presedintele Basescu ar incerca sa convinga societatea romaneasca sa accepte procedura asumarii raspunderii guvernului pentru reforma Codurilor penal, de procedura penala, civil si de procedura civila.
"Ati insistat foarte mult asupra ideii ca adoptarea rapida a acestor coduri este o solicitare a Uniunii Europene. Totodata, ati exprimat ideea ca aceste coduri sunt bine redactate, ca urmare a eforturilor unor echipe de specialisti. Consideram ca aceste argumente nu au trecut nici macar proba unui interval de timp de ordinul saptamanilor", sustin cei doi lideri ai PNL.
Ei invoca, in sprijinul spuselor lor, faptul ca oficialii Comisiei Europene nu au formulat termene-limita pentru adoptarea codurilor si nici nu au solicitat adoptarea urgenta a acestora. In al doilea rand, parlamentarii PNL reclama faptul ca elaborarea acestor proiecte s-a facut in absenta consultarii sistematice a societatii civile si a partidelor politice, precum si a mediilor profesionale ale practicienilor, medii ce au formulat deja "observatii pertinente si severe".
"Societatea civila a aratat in mod insistent faptul ca proiectele de coduri vehiculate de guvernul pe care il conduceti au deficiente grave, care le fac incompatibile cu multe dintre principiile democratice care stau la baza ordinii constitutionale in Romania", afirma semnatarii, drept al treilea argument pentru o dezbatere ampla in parlament.
"De aceea, va solicitam sa renuntati la ideea angajarii raspunderii guvernului in parlament si sa acceptati dezbaterea codurilor in cadrul procedurilor parlamentare obisnuite", cer Tariceanu si Hasotti primului-ministru Emil Boc.

Delegatia Permanenta a decis depunerea unei motiuni de cenzura

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri ca Delegatia Permanenta a decis, de principiu, depunerea unei motiuni de cenzura pe coduri, in situatia in care puterea va decide angajarea raspunderii pentru aceste patru acte normative. "Suntem de parere ca este un subiect si un camp legislativ mult prea important pentru a fi trecut prin procedura asumarii raspunderii. Nu suntem singurii in aceasta opinie - dupa cum cunoasteti ONG-uri diverse, cu diverse simpatii politice as putea sa spun, au ridicat semne de intrebare si au cerut discutarea foarte serioasa si temeinica a acestor Coduri. Avem nevoie de ele de multa vreme, dar nu inseamna ca trebuie sa le trecem intr-un heirup care sa ne provoace mai multe daune decat efecte pozitive", a precizat Antonescu.

Termenul pentru dezbaterea si adoptarea codurilor ar trebui prelungit

Si presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca termenul pentru dezbaterea si adoptarea codurilor ar trebui prelungit pentru ca problemele de reglementat sunt controversate si ca este mai important ca legile sa fie bune decat ca Romania sa demonstreze la Bruxelles ca este "copil disciplinat".
"Eu cred ca este mai sanatos si mai prudent pentru Romania sa ne luam poate cateva saptamani in plus, poate o luna, poate doua, nu cinci luni, nu sapte luni, nu la calendele grecesti, dar cred ca temeinicia acestor coduri este mai importanta decat graba de a demonstra intern sau international ca suntem copii disciplinati si ca ne facem lectiile atunci cand vrea fie presedintele Basescu, fie vreun lider de la Bruxelles. Nu cred ca cineva de la Bruxelles doreste ca Romania sa aiba coduri care sa nu fie coerente, care sa nu permita o imbunatatire a starii justitiei din Romania", a mai sustinut el.
Ideea de a adopta in bloc pana pe 15 mai patru coduri este nerealista, a spus Mircea Geoana, aratand ca el constata un lucru tehnic si nu face un comentariu neaparat politic.
Cele patru coduri se afla in prezent in dezbaterea a doua subcomisii parlamentare - una pe domeniu penal, cealalta pe domeniul civil, existand posibilitatea ca ulterior ele sa fie adoptate prin angajarea raspunderii de catre guvern.