In 2008, romanii au dat spaga cel mai des pentru a avea acces la serviciile medicale. In ordinea pe care o percep cetatenii, Sanatatea, Politia si Justitia sunt domeniile cele mai corupte in Romania. Tara noastra este singurul stat din UE in care parlamentul se afla in clasamentul institutiilor corupte.

Transparency International a dat publicitatii ieri Barometrul Global al Coruptiei 2009. Acesta acopera 69 de tari si analizeaza experienta cotidiana a oamenilor in anul anterior in ceea ce priveste mita, coruptia sectorului privat si coruptia la nivel inalt in randul partidelor politice, demnitarilor si functionarilor publici, in afaceri, justitie si mass-media.
In privinta Romaniei, situatia prezentata de acest Barometru al Coruptiei este cat se poate de sumbra. Cercetarea sociologica a aratat ca, in 2008, romanii au dat cel mai des spaga pentru a avea acces la serviciile medicale, majoritatea cetatenilor nereclamand faptul ca au fost nevoiti sa dea mita. Urmatoarea institutie unde s-a dat cel mai adesea spaga este Politia, urmata de Justitie.
"Politicile anticoruptie par a fi mai degraba pe hartie, instrumente de arma politica si mai putin lucruri care sa schimbe sistemul", a spus ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Victor Alistar, seful Transparency International Romania.

Presa cea mai corupta - in... Elvetia

O treime (33%) din romanii inclusi in cercetarea sociologica considera parlamentul ca fiind institutia nationala cea mai corupta, in timp ce 17% au indicat partidele politice, 18% - justitia, 13% - sectorul privat, 15% - functionarii publici si demnitarii, iar 4% - presa. In plus, 69% din romanii chestionati considera ca actiunile guvernului actual in lupta impotriva coruptiei au fost ineficiente si 20% au apreciat ca sunt eficiente.
Romania este singura tara din grupul sau regional (denumit UE+, care include statele UE plus Islanda, Norvegia, Elvetia si Israel) indica in proportie atat de mare parlamentul drept cea mai corupta institutie, Lituania si Israelul inregistrand 23% pareri negative, Bulgaria - 21%, Cehia - 12%, iar restul tarilor europene - sub 10%.
Cele mai vizate institutii sau sectoare, din punctul de vedere al coruptiei, au fost, in Europa, sectorul de afaceri (indicat de opt tari - Olanda, Danemarca, Norvegia, Luxemburg, Islanda, Portugalia, Spania si Elvetia) si partidele politice (sapte tari - Austria, Finlanda, Grecia, Ungaria, Israel, Italia si Marea Britanie).
In schimb, Bulgaria este singura tara din Europa care indica Justitia drept cel mai corupt sector, cu o proportie de 38% din persoanele chestionate, fiind urmata de Lituania (23%), Romania (18%), Portugalia (14%), Spania (12%), restul tarilor avand sub zece procente.
Alte trei tari considera demnitarii si functionarii publici drept cei mai corupti - Polonia (31%), Cehia (40%) si Lituania (27%), in timp ce pentru presa procentajele ajung sub 20%, in afara de Elvetia, unde 21% indica mass-media drept cel mai corupt sector.

Problema romanilor - spaga din justitie

Pentru fiecare dintre institutiile luate in considerare, respondentii au fost rugati sa acorde un calificativ de la 1 (deloc corupt) la 5 (extrem de corupt). Pentru partide politice, scorul Romaniei a fost de 4,3, la fel ca al Bulgariei si Israelului. Acest scor a fost depasit in Europa doar de Grecia, care a acordat un scor de coruptie de 4,4 partidelor politice, in timp ce Ungaria a inregistrat 4,2 si Republica Moldova - 3,6.
In ceea ce priveste parlamentul, Romania a fost singura tara din Europa care a identificat, cu un scor de 4,3, aceasta institutie drept cea mai afectata de coruptie, fiind urmata, in grupul sau regional, de Bulgaria (4,2), Israel (4,0) si Lituania (4,0). Alte tari, dintre cele analizate, care au considerat parlamentul drept cea mai corupta institutie, sunt Indonezia (4,4), Panama (4,6), dar si Statele Unite (3,9) in timp ce Republica Moldova a inregistrat un scor de 3,4.
Urmatoarea institutie considerata cea mai corupta in Romania este Justitia, scorul inregistrat fiind de 4,2, depasit, in UE+, doar de Bulgaria, cu 4,6. In schimb, pentru sistemul judiciar, multe state europene au scoruri sub 3,5: Ungaria (3,1), Spania (3,0), Austria (2,4), Grecia (3,4).
In ceea ce priveste coruptia sectorului privat, acesta a obtinut in Romania un scor de 3,9, cel mai mare fiind cel al Ungariei (4,3) si al Islandei (4,3). Acelasi scor ca si Romania il mai au Bulgaria si Norvegia, pe continentul european.
Scorul obtinut de demnitari si functionarii publici este, pentru Romania, de 3,8, punctaje mai mari avand, in Europa, Bulgaria (4,1), Italia (3,9) si Lituania (3,9).
Cea mai putin corupta institutie din Romania, dintre cele analizate, este considerata mass-media, cu un scor de 3,4. In schimb, in alte tari, presa este catalogata cu scoruri mai mari de coruptie: Grecia (3,8), Ungaria (3,7), Norvegia (3,5) si Luxemburg (3,5).

Bulgaria, mai cinstita decat Romania

Realizatorii Barometrului au impartit tarile analizate in cinci grupuri diferite: tari afectate in proportie de peste 50% de coruptie, tari afectate intre 23% si 49%, tari afectate intre 13% si 22%, tari afectate intre 7% si 12%, tari afectate 6% sau mai putin.
Romania, Grecia si Ungaria sunt singurele state din UE care fac parte din categoria 13-22%, alaturi de acestea aflandu-se Serbia si Ucraina, dar si Kosovo, Belarus, Nigeria sau Pakistan.
Republica Moldova face parte din categoria 23-49%, in timp ce majoritatea statelor UE, inclusiv Bulgaria, fac parte din categoria 6% sau mai putin.
Incidenta spagii
La intrebarea care verifica daca in ultimele 12 luni respondentul sau cineva care locuia in gospodaria sa a platit mita, 14% din respondentii romani au raspuns afirmativ, in Europa scorul fiind intrecut de Lituania, cu 30% raspunsuri afirmative, si Grecia, cu 18%, in timp ce Bulgaria inregistreaza doar 5%. In afara de Cehia, care are 11%, toate celelalte tari europene au sub 5% raspunsuri afirmative.