Conservatorul german Hans-Gert Pöttering a fost ales, ieri, la conducerea Parlamentului European din primul tur de scrutin, succedandu-i in functie eurodeputatului socialist spaniol Josep Borrell.
Pöttering, care pana saptamana trecuta era presedintele Partidului Popular European (PPE, dreapta), a fost ales cu 450 de voturi din cele 689 exprimate, a anuntat decanul de varsta al Parlamentului European, socialistul italian Giovanni Berlinguer, in varsta de 82 de ani, care a prezidat sedinta.
Monica Frassoni, copresedinte al grupului ecologist, a obtinut 145 de voturi, comunistul francez Francis Wurtz, presedinte al grupului Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, 48 de voturi, iar danezul Jens-Peter Bonde, presedintele factiunii eurosceptice Independenta si Democratie, 46 de voturi.
Pöttering a fost ales gratie sprijinului definitoriu al Partidului Socialist European (PSE), al doilea mare grup din Parlament, stabilit printr-un acord intre cele doua formatiuni rivale in vederea impartirii presedintiei in cadrul alegerilor legislative 2004-2009.
Noul presedinte va mentine influenta politica a Legislativului UE
Hans-Gert Pöttering, noul presedinte al Parlamentului European, a dat asigurari ca se va opune presiunii exercitate de statele comunitare mari dupa ce predecesorul sau a avertizat in privinta cresterii tendintei de interguvernamentalism in UE.
Fostul presedinte al PE, spaniolul Josep Borrell, i-a sugerat lui Pöttering sa "ramana vigilent" si sa previna deteriorarea influentei Legislativului intr-un moment in care a scapat in cele din urma de imaginea de "tigru de hartie" si si-a sporit puterea politica. "Ar trebui sa-mi exprim preocuparea ca actuala tendinta spre o abordare interguvernamentala a Uniunii Europene ar putea conduce la o depreciere a rolului Parlamentului European pe viitor. Va trebui sa va asigurati ca acest lucru nu se va intampla", a declarat Borrell. Interguvernamentalismul este o teorie aplicata in cele mai multe organizatii internationale, in care statele-membre detin puterea, iar deciziile sunt luate in unanimitate.
In ce-l priveste, Pöttering, aliat crestin-democrat al cancelarului german Angela Merkel, spera sa consolideze influenta PE printr-o colaborare cu oficiali de la Berlin.
"Acest lucru nu inseamna ca, daca doamna Merkel este membra a aceluiasi partid ca si mine, voi face tot ce va cere", a avertizat noul presedinte al PE, subliniind ca este mai degraba convins de eficienta unei abordari comunitare la nivelul UE, decat de o simpla cooperare intre guvernele nationale.