Motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!" a fost respinsa ieri de Parlament, cu 112 voturi "pentru" si 115 "impotriva", in conditiile in care pentru adoptare era nevoie de 233 de voturi. La sedinta au fost prezenti 337 de senatori si deputati, din totalul de 464. De precizat ca, desi se aflau in sala si chiar au luat cuvantul, 153 de parlamentari PSD si PRM nu au votat, iar atmosfera a fost una neasteptat de linistita, "condimentata" doar de alesi ai neamului care trimiteau mailuri, citeau ziare sau ieseau sa bea o cafea la bufetul Camerei. La final, liberalii nu s-au putut abtine sa constate o premiera politica post-decembrista: este pentru prima data in istoria parlamentara cand o motiune nu a fost votata nici macar de toti semnatarii sai, unii chiar lipsind de la sedinta plenului. De altfel, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, inaintea sedintei, ca nu are nici o emotie. Ca ultima strategie, PD a negociat dis-de-dimineata cu UDMR pentru sustinerea motiunii, maghiarii urmand sa se fi retras din Guvernul II Tariceanu si sa primeasca posturi in eventualul Executiv PD-PLD. UDMR a refuzat insa targul, iar motiunea s-a umplut de penibil.
O parte din liderii partidelor parlamentare (senatorii Corneliu Vadim Tudor- presedintele PRM, Mircea Geoana- presedintele PSD si Dan Voiculescu) nu s-au prezentat la sedinta plenului reunit al camerelor, in schimb a fost de fata presedintele PD Emil Boc. In discursul de la dezbaterea motiunii de cenzura, premierul Tariceanu s-a aratat "intristat si chiar rusinat" din cauza motivelor care au condus la aceasta situatie. "Astazi Parlamentul Romaniei va trebui sa aleaga intre responsabilitate si populism. Niciodata nu mi-am dorit sa fiu parte a unui sistem politic fragil. Am venit in fata dumneavoastra nu pentru a apara cabinetul Tariceanu, ci pentru a apara interesele poporului roman. Presedintele Romaniei a transformat institutia prezidentiala nu doar in jucator, ci si in demolator", a declarat Tariceanu. Prim-ministrul crede ca discutarea motiunii nu reprezinta o dezbatere despre nevoile cetateanului, ci despre dorinta de putere a lui Basescu, "care se crede un personaj coborat din ceruri pentru a ne salva". La randul lor, democratii i-au atacat pe social-democrati, ca razbunare pentru faptul de a nu fi obtinut sprijinul lor, dar si pe liberali pentru ca au amanat alegerile europarlamentare. "Numai ca ati gresit. Stimati prieteni din PSD, le puteati face cand aveati 22%, nu 12%. Iar dumneavoastra colegi din PNL, cand aveati 14%, nu 6%", a spus Blaga, sfatuindu-si colegii sa nu mai amane mult confruntarea cu electoratul pentru ca nu vor mai intra in nici un fel de parlament, fie el European sau al Romaniei.

Din punctul de vedere al lui Hasotti, motiunea a fost un "pamflet politic avortat"

In stilul caracteristic, senatorul liberal Puiu Hasotti a calificat motiunea drept un "pamflet politic avortat", iar cei 119 semnatari au fost propusi spre sanctificare. "Cei 119 si-au dat girul nu unei motiuni serioase ci unui soi de pamflet politic avortat care abunda de inabilitati, confuzii, dar si de o eclatanta absenta a suportului de idei", a declarat Hasotti. "Cei 119 automat trebuie sa fie trecuti in randul sfintilor si sa ne inchinam lor ca la niste icoane, iar cei 322, tot parlamentari ca si dansii, sa fie aruncati in cazanul cu smoala al necuratului?", s-a intrebat liderul PNL, potrivit caruia "PD se comporta ca masina comunismului: isi consuma benzina la claxon". "In 2003 v-am cules de pe drumuri. Nu uitati ca, la acea perioada, grupul PD de la Senat ramasese cu 3 senatori din 13", si-a incheiat Hasotti tirul. Nici PRM nu s-a lasat mai prejos, vicepresedintele Lucian Bolcas aratand ca au fost singurul partid care nu a cazut in capcana consultarilor de la Cotroceni: "Demnitatea noastra nu ne permite sa votam o motiune de cenzura la comanda si sub semnatura lui Traian Basescu. In ciuda esecului suferit, Emil Boc a considerat, la aflarea rezultatului, ca motiunea si-a atins, chiar daca partial, scopurile. "S-a reconfirmat alianta PNL- PSD, asa ca Tariceanu ar trebui sa-si dea demisia", a declarat Boc.