Grabiti sa plece cat mai repede in campanie electorala, parlamentarii au avut ieri ultima zi de lucru, concretizata si intr-o sedinta comuna. Urmatoarea intalnire in Parlament va avea loc la 29 noiembrie, prima zi dupa alegeri.
Biroul Permanent al Senatului a adoptat ieri programul de lucru pentru aceasta saptamana si pentru cea viitoare. Senatorii nu au avut mult de dezbatut pe marginea chestiunii in discutie, intrucat interesele lor electorale au primat.
Astfel, incepand de astazi si pana la alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie, senatorii intra in vacanta electorala. Activitatile lor se vor limita la actiuni in circumscriptiile electorale, adica acolo unde in acest moment rezultatele sunt cele mai eficiente.
Biroul Permanent al Senatului, intrunit in afara programului obisnuit de lucru, a stabilit ca la 29 noiembrie, imediat dupa alegeri, sa se convoace Senatul. Incepand cu acea data, lucrarile in aceasta camera a Parlamentului se vor prelungi pana la 13 sau 14 decembrie, cand va intra in functiune noul Senat. In aceasta perioada vor putea fi dezbatute doar proiecte de legi organice, nu si ordinare.
Plecarea in vacanta electorala vine pe fondul unor discutii mai vechi legate de absentele unor senatori. Antonie Iorgovan, PSD, avansase chiar ipoteza trimiterii spre Curtea de Conturi a situatiei parlamentarilor care absenteaza. In legatura cu acest subiect, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca este vorba doar de o gluma a lui Iorgovan. "Curtea de Conturi are treaba ei, ca in fiecare an, face verificari de fond. Discutiile legate de prezenta senatorilor in sedinte s-au concretizat intr-un apel la seriozitate si la amenintarea cu retragerea indemnizatiei", a precizat Vacaroiu.

Liber la campanie!

Desi teoretic ar mai putea lucra cateva zile pana la alegeri, deputatii vor intra, practic, de maine intr-o minivacanta, cu exceptia acelora care mai candideaza pentru un nou mandat si se afla in campanie electorala. Biroul Permanent al Camerei a hotarat ca, dupa sedintele de plen si de comisii permanente, care se vor desfasura astazi, deputatii pot pleca in teritoriu. Ei vor ramane in circumscriptii pana dupa alegeri si doar in cazul in care vor aparea proiecte de lege importante de votat in procedura de urgenta conducerea Camerei ii va mai chema, pentru doua zile, la inceputul saptamanii viitoare. De altfel, nici sedinta Biroului Permanent programata pentru maine nu se va mai tine din aceleasi motive, presedintele Camerei, Valer Dorneanu, urmand a-i contacta telefonic pe ceilalti membri ai conducerii institutiei daca vor interveni probleme deosebite.

FOTO: Vacaroiu si Dorneanu au ramas sa stinga lumina in Parlament