“Actuala legislatura poate fi caracterizata ca una a eficacitatii, dar ea s-a remarcat si printr-un surplus de calitate“, a spus Valer Dorneanu. In fata colegilor sai deputati, presedintele Camerei a aratat ca a fost realizata o performanta legiferativa fara precedent: au fost initiate, dezbatute si votate peste 3.800 de acte normative, cu peste 2.000 mai multe decat in cele trei legislaturi anterioare acumulate. Dorneanu sustine ca, in acesti patru ani, pachetul de legi necesare integrarii in UE a fost finalizat, ca Romania a devenit membru cu drepturi depline al NATO si ca Legea fundamentala a tarii a fost revizuita si adaptata unor realitati romanesti si euro-atlantice, “printr-o conlucrare laudabila a tuturor formatiunilor politice parlamentare“.

Cifre net superioare primelor legislaturi

Statistic, in perioada 2000-2004, deputatii au dezbatut si adoptat 3.807 initiative legislative, din care 489 prioritati legislative si 873 in procedura de urgenta. In legislatura ce s-a incheiat ieri au fost legiferate spre dezbatere 2.937 de legi, din care 865 au provenit de la Guvern, 1.103 de la Senat, iar 869 au fost propuneri legislative. De asemenea, 1.717 initiative legislative au ramas in atentia deputatilor din legislatura anterioara. In bilantul prezentat se arata ca in prima legislatura, dintre 1990 si 1992, au fost adoptate la Camera 233 de proiecte de lege, in legislatura 1992-1996 au fost votate 542, iar intre 1996 si 2000 au fost adoptate 1.024 de legi. Tot in actuala legislatura au fost formulate si adoptate in plen la proiectele de legi 714 amendamente, cele mai multe in acest an, respectiv 289.

“Cartulie“ viu colorata

La final de mandat a fost tiparita de catre Regia Autonoma Monitorul Oficial o “cartulie“ de 208 pagini, viu colorata, care prezinta activitatea Camerei Deputatilor in legislatura 2000-2004. In cuprins sunt trecute toate datele statistice necesare, precum si declaratii ale “actorilor“ reprezentatiei din cei patru ani: presedintele Camerei, liderii grupurilor parlamentare, deputatii. Totodata, in raportul de activitate sunt prezentate organizarea si modul de lucru al Camerei, grupurile parlamentare, Biroul Permanent, activitatea de control parlamentar, comisiile permanente, comisiile speciale, activitatea externa, diplomatia parlamentara, activitatea si serviciile Secretariatului General etc.

Final glorios la Senat

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a facut si el bilantul celor patru ani de mandat actualului legislativ. El a tinut sa precizeze ca in aceasta perioada s-au adoptat 2.500 de proiecte normative. “N-au fost legi usoare. Sa nu uitam ca in aceasta perioada am finalizat reforma in Justitie“, a declarat Vacaroiu. El a dat ca exemplu realizarea Codului Penal si a Codului de procedura penala, a reformelor din domeniul sanatatii, a culturii si a legilor necesare dezvoltarii economice si financiare.
Nicolae Vacaroiu a apreciat buna colaborare dintre Putere si Opozitie, care a plecat de la un element esential, si anume platformele comune in indeplinirea obiectivelor majore - aderarea NATO si integrarea in UE.
In ce priveste neajunsurile, Vacaroiu a mentionat ca i-ar fi placut sa vada tot timpul sala plina de senatori. El a adaugat insa ca, pe timpul intregului sau mandat, doar de doua sau trei ori a fost nevoit sa anuleze dezbaterile din lipsa de cvorum.

Sfarsit de mandat in note poetice

Senatorii au participat ieri la ultima sedinta in plen in actuala formula. Ocazia a fost folosita pentru declaratii politice care au incercat un bilant al acestui mandat legislativ. Mircea Ionescu Quintus a declarat ca, ori de cate ori ii va fi dor de Senat, se va plimba pe strazile din jurul institutiei si-si va aduce aminte de colegii sai. El a adaptat chiar o romanta din tineretea sa cu evenimentul despartirii. La fel de inspirat, Adrian Paunescu a tinut sa declame o poezie special conceputa pentru colegii sai “gladiatori polemici si facatori de legi“. La randul sau, George Pruteanu a tinut sa multumeasca personalului secund, cu care s-a inteles foarte bine, inclusiv soferului sau.

FOTO: Valer Dorneanu si Nicolae Vacaroiu, in pragul unor noi mandate in fruntea celor doua Camere