Camerele reunite ale Parlamentului au reusit ieri performanta ca, in aproximativ doua ore de dezbateri, sa finalizeze votul pe articole la proiectul bugetului de stat pe 2007, dezbatand ultimele 13 articole din lege, inclusiv amendamentele respinse. Alesii nu au reusit insa sa adopte nicio anexa din proiectul de buget deoarece PSD a solicitat, in repetate randuri, pauza de consultari, considerand necesara prezenta ministrilor la discutii.

Senatorii si deputatii au inceput dezbaterile in jurul orei 10.00, iar pana la ora 12.00 au finalizat dezbaterile si votul pentru ultimele 13 articole ale proiectului de buget pe 2007, la care s-au adaugat alte doua articole propuse de PRM pentru a fi incluse in lege, care au fost insa respinse de plenul Camerelor reunite. Deputatul Sotiris Fotoupolos, reprezentant al minoritatii elene, a propus in plen ca dezbaterile la legea bugetului sa continue miercuri si joi, astfel incat legea bugetului de stat pe 2007 sa fie adoptata pana la 1 decembrie. De altfel, aceasta data-limita a fost sustinuta inclusiv de senatorul PSD Nicolae Vacaroiu.

Funar si clonarea

Dintre amendamentele respinse, plenul reunit a dat vot favorabil pentru un singur amendament, al senatorului PRM Gheorghe Funar, care mentiona o modificare de natura tehnico-legislativa, respectiv modificarea unui verb de la timpul viitor la prezent. Parlamentarii au continuat discutiile politice si contestarea numararii voturilor, Gheorghe Funar acuzandu-l pe presedintele de sedinta ca a invatat "vreo tehnica de clonare", astfel ca in loc de doua abtineri a numarat 22. "Dati cifre parca ati fi la pocker", a spus Funar. De asemenea, Funar a cerut, prin intermediul unui amendament, ca plata premiilor anuale pentru salariatii din sistemul public pentru anul in curs sa fie facuta in decembrie, si nu in ianuarie anul urmator. Ministrul Finantelor publice nu a fost de acord cu propunerea Opozitiei, dar a spus ca poate va lua in considerare acest aspect, anul viitor. Amendamentul a fost respins cu 158 de voturi impotriva si 121 de voturi favorabile.

Pauze multe si dese, cheia marilor succese?

Deputatul PSD Anghel Stanciu a cerut de mai multe ori ca parlamentarii sa ia o pauza dupa finalizarea articolelor din proiectul de buget, o data din motive tehnice, pentru ca ministrii sa fie anuntati sa vina la dezbateri, iar alta data ca parlamentarii sa se consulte pe tema anexei 1 referitor la sumele care sunt acordate cercetarii. Stanciu a fost sustinut si de fostul sau coleg de partid, senatorul PRM Gheorghe Funar, care a considerat ca prezenta ministrilor la dezbaterea anexelor este obligatorie.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat ca la dezbateri sunt prezenti din partea Guvernului ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si reprezentanti ai ministerelor si, prin urmare, nu este necesara pauza tehnica. Cu toate acestea, deputatul PSD a revenit cu solicitarea de pauza de consultari, fiind nemultumit ca la anexa 1 sumele acordate cercetarii nu se ridica la 1% din PIB, cum este prevazut in programul de guvernare.
Stanciu l-a acuzat pe presedintele Camerei ca face abuz de functie prin faptul ca nu permite discutarea unui amendament al opozitiei si Comisiei de invatamant care prevede majorarea de doua ori a sumelor acordate cercetarii, pe motiv ca nu este precizata sursa de finantare. In cele din urma, parlamentarii au mai luat o pauza de consultari pe tema anexei 1, iar dezbaterile au fost reluate dupa-amiaza, dupa inca o pauza de masa.