Un grup de initiativa format din parlamentarii Lia Olguta Vasilescu (PSD) si Mihaela Popa (PD-L), deputatii: Cristina Ancuta Pocora (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Carmen Moldovan (PSD), Oana Mizil (PSD) si fostul deputat Lavinia Sandru (PIN) au organizat miercuri o intalnire pe tema unui cod de conduita in online.
"Legea Vasilescu" care sa elimine injuraturile de pe forumuri, bloguri si paginile online ale presei prinde usor-usor contur. Doar ca s-ar putea sa nu mai devina lege, ci doar cod de conduita. Initiatorii au organizat miercuri la Parlament o prima dezbatere pe acest subiect si au prezentat si o expunere de motive pentru codul pe care vor sa-l adopte.
"Platforma digitala (Internetul) incepe sa devina principala sursa de informare si documentare a cetatenilor. Evolutia Internetului a devenit un instrument tot mai des folosit pentru dezbaterile politice, un instrument esential pentru exercitarea libertatii de exprimare si pentru dezvoltarea activitatilor de afaceri. Consumatorii de informatie online au acces la o gama larga de materiale, mergand de la jurnalism de inalta calitate pana la programe de divertisment", se arata in expunerea de motive ce sta la baza Codului de conduita in mediul online prezentata astazi in Parlament.
Initiatorii considera ca "blogurile reprezinta un mijloc de exprimare folosit din ce in ce mai mult atat de profesionistii mass-media, cat si de politicieni si alte categorii socio-profesionale sau persoane private, iar statutul autorilor si editorilor, inclusiv cel juridic, nu este stabilit si nici indicat im mod clar cititorilor acestora, ceea ce duce la incertitudini referitor la impartialitate, protejarea surselor, stabilirea responsabilitatii in cazul unui litigiu".
Initiatorii sustin ca "internetul, prin libertatea pe care o pune la dispozitie poate fi folosit, printre altele, sub protectia anonimatului, pentru transmiterea mesajelor denigratoare, violente, a informatiilor false, a materialelor trucate (fara a se specifica explicit acest lucru) ; pentru atacuri la persoana fara ca aceasta sa aiba posibilitatea dreptului la replica, pentru campaniile de recrutare pentru cauze care pot leza drepturile fundamentale ale omului, pentru comiterea unor infractiuni economice. Copiii constituie un grup deosebit de vulnerabil in fata avalansei informationale din mediul online. Conform statisticilor, a scazut de la an la an varsta copiiilor care au acces la Internet, lumea virtuala devenind sursa principala de informare si documentare.
In conditiile in care inclusiv site-urile media, blogurile, alte site-uri ale unor institutii publice permit postarea de comentarii denigratoare, injurioase, folosirea unui limbaj licentios, educatia copiiilor poate fi grav perturbata, cu efecte pe termen lung".
Acestia sustin ca nu doresc "ingradirea dreptului la libera exprimare a utilizatorilor Internetului sau reglementarea in termeni legislativi a activitatii online. De asemenea, nu urmarim limitarea, sub nicio forma, a independentei editoriale si jurnalistice.
"Propunem o regula de bun-simt, aceea ca fiecare administrator de site sa utilizeze un filtru care sa blocheze publicarea acelor texte cu un continut injurios. Comentariile negative pot fi exprimate si fara a fi folosite cuvinte/expresii care nu se gasesc in dictionarul limbii romane. Nimeni nu este obligat sa respecte regula bunului-simt. Este insa responsabilitatea fiecarui administrator sa ofere publicului, si in special copiilor si tinerilor, platforme informationale, de divertisment si de dezbateri constructive, corecte, si prin utilizarea unui limbaj adecvat. Aceasta responsabilitate poate fi asumata sau nu", se mai arata in expunerea de motive.