Parlamentarii din Comisia de control a activitatii SRI sunt nemultumiti de cele prezentate de acest serviciu de informatii in raportul activitatii sale pe 2004, desi nu o arata explicit. In urma analizei individuale a raportului, Comisia a decis sa solicite SRI o informare ampla despre mai multe subiecte fierbinti.
Secretarul Comisiei, deputatul PSD Ion Stan, a precizat ca SRI trebuie sa prezinte o informare privind prezenta pe teritoriul Romaniei a unor grupari care desfasoara activitati conexe fenomenului terorist, preocupate de strangerea de fonduri pe care sa le transmita in afara tarii pentru sponsorizarea actiunilor teroriste. In plus, comisia vrea sa stie care sunt zonele in care se manifesta acte de inalta coruptie, modul in care acestea afecteaza siguranta nationala, dimensiunea economiei subterane si a fraudei fiscale, respectarea de catre SRI a drepturilor si libertatilor constitutionale privind interceptarile telefonice si care a fost eficienta acestora si nu in ultimul rand reactia factorilor de decizie la informatiile SRI.
Raspunzand unei intrebari, Ion Stan a precizat ca in legatura cu Omar Hayssam SRI a sesizat institutiile abilitate asupra ilegalitatilor acestuia, dar nu se face referire despre acest lucru in raportul pe 2004, ci in pozitiile publice ale serviciului si in rapoartele din anii trecuti.
Intrebat daca existenta atator solicitari din partea comisiei inseamna ca in raportul referitor la 2004, depus de SRI, nu exista precizari pe aceste teme, presedintele Radu Stroe a explicat ca aceste subiecte provin de fapt din punctajul realizat de comisie in vederea discutiei cu Biroul Executiv al SRI. “Acolo unde vor exista raspunsuri, pe care noi poate nu le-am descoperit sau nu le-am inteles, le elucidam. Acolo unde nu vor exista raspunsuri, sigur vom cere elemente suplimentare“, a precizat Stroe. Saptamana viitoare va avea loc audierea directorului SRI, Radu Timofte (foto), precum si a restului conducerii institutiei.