Dezbaterile pe marginea Regulamentului Senatului au iscat discutii chiar in interiorul parlamentarilor Aliantei D.A. Senatorul democrat Radu Berceanu a fost ieri nemultumit de modul in care partenerul sau, liderul grupului A.D.A., Puiu Hasotti, a modificat ordinea de zi a plenului de astazi.
Potrivit lui Berceanu, social-democratul Ioan Solcanu a propus la inceputul sedintei inlocuirea lucrarilor in comisii, stabilite pentru ieri dupa-masa, cu continuarea plenului pe marginea Regulamentului, urmand ca astazi sa se discute proiecte de legi. Senatorul democrat sustine ca aceasta solutie i s-a parut foarte buna, insa interventia colegului sau, Puiu Hasotti, a deturnat scopul initiativei.
Astfel, Hasotti a propus ca programul de ieri sa ramana neschimbat, astazi sa se discute legi si proiectul de regulament, iar vineri sa fie sedinta de plen pana la ora 13.00. Berceanu a calificat drept neregulamentara interventia colegului sau, care a modificat nu ordinea de zi a plenului de ieri, ci pe cea a plenului de astazi si de maine, invocand lipsa de coerenta intre demersurile Aliantei.
Intrebat daca mai doreste, in aceste conditii, sa mai ajunga presedinte al Senatului, Berceanu a declarat ca nici nu a dorit sa fie. In alta ordine de idei, din amendamentele dezbatute ieri in plenul senatului la proiectul de Regulament, cele mai importante propuneri vizeaza formarea grupurilor parlamentare.
Prima parte a sedintei de plen de ieri a Camerei Deputatilor a debutat cu eterne discutii procedurale referitoare la dezbaterea proiectului de hotarare privind modificarea Regulamentului Camerei. Sedinta a inceput chiar cu... o pauza de consultari. Ca de obicei, cele mai multe probleme procedurale au fost ridicate de deputatii PSD. Acestia au semnalat nerespectarea, de catre majoritate, a declaratiei premierului Calin Popescu-Tariceanu, potrivit careia „Regulamentul nu este o prioritate pentru Romania in acest moment“, si au cerut sistarea dezbaterilor Regulamentului pana dupa discutiile de la Cotroceni. Opozitia a criticat si neparticiparea deputatilor din coalitie la lucrari si au ajuns la concluzia ca este necesar un aviz consultativ de la Consiliul Legislativ (CL), insa presedintele de sedinta, social-democratul Miron Mitrea, a subliniat ca „avizul de la CL nu este imperativ“ si ca Biroul Permanent al Camerei a hotarat sa nu-l ceara si propunerea a picat.

Nemultumirea premierului

De la distanta, premierul Calin Popescu-Tariceanu continua sa-si manifeste nemultumirea fata de activitatea Parlamentului. „Nu putem sa le povestim la UE ca Parlamentul din Romania este acum ocupat si va mai fi ocupat multa vreme cu alte probleme. Remarc ca de o buna bucata de vreme, Parlamentul este angrenat intr-o lupta surda pe marginea regulamentelor si ca toate energiile la nivelul Parlamentului sunt concentrate pe acest subiect si, din pacate, tot programul legislativ este pus in umbra de aceasta preocupare, de preocuparea cu precadere a presedintilor celor doua Camere de a-si pastra scaunele“, a declarat ieri premierul.

Adrian Nastase ramane pe pozitie

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ieri la Palatul Parlamentului ca, in cazul in care Coalitia nu ia PSD-ul in considerare, grupurile parlamentare social-democrate isi vor radicaliza pozitia, ceea ce va duce la consecinte care nu vor fi pe placul majoritatii. Nastase a precizat ca reprezentantii PSD pot apela fie la „o greva parlamentara pe perioada limitata“, fie la „dezbateri intense si depuneri de amendamente la toate legile“ si „interventii pe voturile finale.“ El a subliniat ca, in Parlament, pesedistii au „resursele necesare si pentru un razboi de gherila, dar si pentru un parteneriat care sa insemne acordarea unei atentii mai responsabile problemelor reale ale tarii“.

FOTO: Senatorul liberal Puiu Hasoti: „Aveti putintica rabdare!“