Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ca parlamentarii liberali sunt dispusi sa-si depuna mandatele in cazul in care presedintele suspendat Traian Basescu va reusi sa adune la referendum opt milioane de voturi in favoarea sa. Parlamentarii liberali considera ca nu ar exista motive de teama, dar invoca o eventuala razbunare a lui Basescu.

"Traian Basescu a uitat ca cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea lui au obtinut 11 milioane de voturi, in timp ce el a luat doar 5,9 milioane. Daca Basescu va lua peste 8 milioane de voturi la referendum, toti parlamentarii PNL ne vom da demisiile din functii", a spus ieri vicepresedintele liberal Dan Radu Rusanu. Liderul PNL a mai afirmat ca in cazul in care Traian Basescu va reveni in functie, dupa referendum, situatia nu se va schimba, deoarece "Parlamentul este acelasi si va ramane la fel de necooperant". "Daca Traian Basescu va reveni in functie, va avea de conlucrat cu acelasi Guvern si cu aceleasi partide politice. Daca va intelege ca pe actuala Constitutie presedintele nu poate fi jucator, ci doar arbitru, inseamna ca suspendarea sa a fost un lucru bun", a mai afirmat deputatul PNL.

Liberalii nu se tem, dar intrevad razbunari

Declaratia lui Rusanu vine dupa ce, cu cateva ore inainte, prim-vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, declarase ca PNL nu se teme de o eventuala revenire la putere a lui Traian Basescu in urma referendumului din 19 mai. "Parlamentul este intangibil la orice razboi din partea presedintelui", a declarat Teodor Melescanu. Liderul liberal a aratat insa ca nu exclude ca o eventuala revenire la Cotroceni a presedintelui suspendat Traian Basescu sa se transforme intr-o continua incercare a acestuia de a se razbuna pe cei care l-au suspendat. Reluand tema, si deputatul liberal George Scutaru a afirmat ca spera ca presedintele sa aiba maturitate si sa nu apeleze la armele razbunarii. "Sper ca presedintele Basescu sa aiba suficienta inteligenta si sa nu apeleze la arma razbunarii, fiindca, dupa cum stiti, razbunarea este arma prostului. Din fericire, nu cred ca o sa fie o situatie ca in 1993, in Rusia, la Moscova, cand Eltin punea tunurile pe parlament.", a declarat George Scutaru.

PSD ramane un adversar

Liberalul Dan Radu Rusanu s-a referit si la ideea unei eventuale motiuni a PSD impotriva Guvernului Tariceanu in cazul unui esec la 19 mai, idee avansata de democrati. Potrivit vicepresedintelui PNL, o astfel de motiune nu poate fi pusa in practica fara motive concrete. "O motiune PSD trebuie motivata puternic. Nu avem aceeasi situatie ca la presedinte, unde PSD a prezentat 19 motive pentru suspendare, dintre care 15 sunt certe, chiar daca Basescu nu o stie", a spus Rusanu. El s-a referit si la relatia dintre librerali si social-democrati dupa referendum, apreciind ca PSD "a fost si va ramane un adversar politic al PNL". "Este un partid de stanga, iar noi suntem de dreapta, e firesc sa fim adversari si inainte, si dupa 19 mai", a comentat Dan Radu Rusanu.