Chiar daca alaltaieri presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au facut un apel serios liderilor de grup cu privire la asigurarea unei prezente active la dezbaterile bugetului de stat, parlamentarii au inceput ieri ziua de lucru prin chiul.
Ieri-dimineata, la ora 9.00, cand ar fi trebuit sa inceapa sedinta de plen potrivit programului, in sala de sedinte erau prezenti doar 10 parlamentari, ceea ce a facut ca lucrarile sa inceapa la Senat la 9,45 cu un apel nominal solicitat de senatorul PRM Gheorghe Funar. Acesta a contestat numarul senatorilor prezenti in sala fata de numarul celor inregistrati la lucrari si a propus sanctionarea cu cartonase a parlamentarilor care s-au inscris, dar care nu sunt prezenti in sala.
Dezbaterile de ieri au fost destul de linistite, rumoarea din sala fiind intrerupta, din cand in cand, de pauzele pe care le-a dat presedintele de sedinta, deputatul PSD Miron Mitrea, pentru a se reintregi cvorumul, si pauza de o jumatate de ora care a finalizat prima parte a lucrarilor. Si dupa-amiaza sedinta Parlamentului a inceput cu o ora si jumatate intarziere, Miron Mitrea cerand insistent sa mai fie adusi trei parlamentari pentru a se asigura cvorumul si pentru a putea incepe lucrarile.
In contextul absenteismului, viceliderul grupului parlamentar PC, deputatul Nicolae Popa, a reamintit ieri ca vinerea trecuta a propus amplasarea la Camera Deputatilor, la intrarea in sala de plen, a unui panou-rusine pe care sa fie afisati parlamentarii care absenteaza nemotivat si a apreciat sustinerea liderilor Aliantei D.A. Mai mult, Popa a propus ca „primii trei clasati sa fie afisati cu o mare fotografie, sa-i vada presa si ceilalti colegi“.
Intrebat daca nu este mai bine ca parlamentarii sa fie sanctionati pentru aceste absente, deputatul PC a precizat ca taierea diurnei sau a indemnizatiei nu ii poate motiva pe parlamentarii care lipsesc si au afaceri. El a subliniat ca rusinea ii va motiva mai mult pe chiulangii decat sanctiunile pecuniare. Popa a adaugat ca parlamentarii PC se vor gandi la o formula finala pentru introducerea in Statutul parlamentarului si a unor sanctiuni pentru chiulangii.