Parlamentarii nostri nu exceleaza, dar nici nu se afla in topul celor mai delasatori in ceea ce priveste completarea anuala a declaratiei de avere. Cei care insa s-au incumetat sa completeze astfel de declaratii aproape ca si-au copiat declaratiile din anii anteriori.

Fie ca si-au depus declaratia de venit in a doua jumatate a anului trecut sau abia in urma cu cateva zile, trebuie sa remarcam faptul ca cei mai multi parlamentari galateni au reusit intr-un final sa-si completeze declaratiile de avere pentru anul fiscal 2007.

Printre cei mai "harnici" parlamentari se numara deputatul conservator Bogdan Liviu Ciuca si senatorii Carol Dina si Paul Pacuraru, care pana la finalul lui 2007 s-au achitat de datoria de a-si completa declaratiile de avere. Imediat din urma vin deputatii Aurel Nechita, Dan Nica, Emil Strunga, care si-au completat declaratiile intr-un termen rezonabil, in primele trei luni ale acestui an, urmati fiind, in ultimele zile, de deputatii Liviu Codarla si Iulian Barsan, dar si de senatorul Viorel Stefan, parlamentari care saptamana trecuta s-au grabit sa scape de grija declaratiei de avere.

Au ramas ultimii...

Codasii listei la completat declaratii de avere sunt deputatii mai multor partide din spectrul politic. Acestia sunt de la Partidul Democrat Liberal sau UDMR si, ori au cam uitat ca au datoria ca in fiecare an fiscal sa-si "improspateze" declaratia de avere, ori au avut prea multa treaba si nu le-a mai ramas timp pentru o astfel de indeletnicire.

In acest top este prezent numele deputatului Petrea Constantin, care, in baza de date a Camerei Deputatilor, figureaza cu ultima declaratie de avere din data de 20 decembrie 2006. Acesta este urmat de colegul sau democrat-liberal, deputatul Petru Lificiu, care a completat ultima oara o astfel de declaratie la 16 ianuarie 2007, iar deputatul UDMR, Szekely Levente Csaba, s-a achitat ultima oara de aceasta datorie la 10 mai 2007.

Toti cei trei deputati au uitat cu desavarsire de anul fiscal 2007, in conditiile in care suntem la jumatatea lui 2008. Acestia trebuie sa fie insa constienti de faptul ca articolul 42 din Legea nr. 144/2007 spune ca alesii nostri au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior.

Totodata nedepunerea declaratiei de avere si a declaratiei de interese in termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 de lei la 500 de lei si cu declansarea din oficiu a procedurii de control.

Copii la indigo

Indiferent daca si-au completat formularul pentru declaratia de avere, pentru anul trecut, in urma cu luni bune sau abia in ultimele zile, toti parlamentarii care au dat cu subsemnatul in aceasta directie nu au avut prea mult de munca la acest capitol. Si asta pentru ca declaratiile de avere ale alesilor nostri par copii la indigo de la un an la altul. Rar vezi cateva cifre diferite la sumele din conturi, un card nou, o locuinta sau un autoturism vandut si inlocuit cu un altul.