Conform ultimului studiu realizat de Institutul de Politici Publice, parlamentarii galateni nici nu au excelat, dar nici nu sunt chiar pe ultimul loc in ceea ce priveste activitatea desfasurata in Parlament in ultima sesiune parlamentara. Chiar si asa, exista unele "varfuri" care arata ca nu s-au dus degeaba sa ne reprezinte, dar si alesi care ar trebui sa munceasca mai mult in aceasta sesiune pentru a dovedi ca merita sa mai mearga la "Casa Poporului".

Strunga si Barsan nu prea chiulesc

Dupa cum releva studiul IPP, circumscriptia galateana este reprezentata de o serie de parlamentari foarte prezenti in plen atunci cand se voteaza. Cei mai "harnici" la acest capitol sunt deputatul PD-L Iulian Barsan, care are o prezenta la vot de 96,10%, si deputatul liberal Emil Strunga, cu o prezenta de 90,24%. Totodata liberalul s-a remarcat printr-un numar de 60 de declaratii politice facute si 30 de proiecte de lege initiate. Peste medie se afla si deputatul conservator Bogdan Liviu Ciuca, dar la numarul de interpelari, declaratii politice si initiative legislative, in schimb la capitolul de absente nemotivate la comisiile de specialitate din care face parte, dar si la votul in plen, este printre fruntasi.

Liviu Codarla si Constantin Petrea, zero intrebari, zero interpelari

In topul deputatilor cu cele mai multe proiecte de lege semnate in intregul mandat, deputatul conservator Bogdan Ciuca este unul dintre cei 15 clasati in frunte, acesta avand "in dotare" un numar de 56 astfel de proiecte. Totodata, in topul celor 20 de deputatilor cu cele mai multe interpelari, acelasi Bogdan Ciuca se afla pe pozitia 15, cu un numar de 95 de intrebari formulate in acest mandat.

La polul opus, printre cei 51 de deputati care nu au adresat nicio intrebare sau interpelare de la inceputul mandatului se numara deputatii democrat-liberali Liviu Codarla si Constantin Petrea, iar la numarul mediu de interpelari pe tara Galatiul se afla aproape de coada clasamentului, cu un numar mediu de interpelari pe deputat de doar 12,7.

"Rebelul" Carol Dina

De departe, la capitolul prezenta si loialitate, senatorul PRM Carol Dina poate fi numit chiar cel mai "rebel" membru al Parlamentului, el votand la doar 18% dintre initiativele partidului si fiind pe primul loc printre senatorii care au votat de cele mai multe ori "altfel" decat majoritatea grupului parlamentar de apartenenta. Chiar si asa, parlamentarii galateni nu sunt inclusi nici in clasamentul celor 10 deputati care au votat de cele mai multe ori altfel decat majoritatea grupului parlamentar de apartenenta, dar nici printre cei 10 parlamentari cei mai loiali la vot fata de partid.

Plutonul de mijloc

Pe o linie nici ascendenta, dar nici descendenta se afla ceilalti parlamentari galateni, Dan Nica, Aurel Nechita, Viorel Stefan, Paul Pacuraru si Petru Lificiu, care nu s-au remarcat prin niciun fel de extreme, la niciun capitol in activitatea din cea de-a doua sesiune parlamentara a anului trecut, motiv pentru care tindem sa credem ca anul acesta vor incerca sa schimbe cat de cat situatia.

Loialitatea de partid

Partidul National Liberal conduce la capitolul loialitate, fiind chiar in crestere la acest capitol fata de sesiunea de primavara a lui 2007. Imediat din urma vin UDMR si minoritatile, care se afla undeva la circa 90% la capitolul loialitate, chiar daca la ultima categorie tendinta este de scadere. La mijlocul clasamentului loialitatii sunt clasate PC si PSD, urmate de PD si PRM. Totodata, in ceea ce priveste numarul de situatii in care partidele au votat "altfel" decat toate celelalte, in sesiunea de toamna PSD conduce detasat cu 51 de voturi, urmat de PD si PRM cu 35, respectiv 25 de voturi, PNL, UDMR, PC si minoritatile fiind in coada acestui clasament.