Curand se va incheia mandatul parlamentarilor alesi pe listele de partid, votul uninominal fiind cel care ii va determina pe noii senatori si deputati, insa asta va depinde si de munca acestora din ultimii patru ani. Daca unii parlamentari galateni au muncit intens, in acest mandat care se apropie de final, pentru a-si face un nume si a fi utili celor care i-au ales, acest lucru nu este valabil pentru toti alesii nostri, multi uitand pentru ce au fost trimisi acolo si lasand pe ultimul loc intalnirile cu cetatenii din teritoriu, si chiar cu presa.

Ciuca, Strunga si Barsan ar avea cu ce sa se laude

Printre cei mai activi parlamentari se numara Bogdan Liviu Ciuca, deputat conservator, care se poate mandri, pe langa apartenenta la cinci comisii parlamentare, cu 94 de luari de cuvant in plen, 80 de declaratii politice, cu nu mai putin de 64 de initiative legislative, care incheie aceasta sesiune in fruntea clasamentului celor mai activi parlamentari.

Printre initiativele legislative ale conservatorului care sunt sau vor fi puse in practica se numara proiectul de modificare si completare a legii invatamantului, proiectul de scoatere a unor terenuri extravilane din circuitul agricol, proiectul privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, propunerea legislativa privind statutul deputatilor si al senatorilor si alte patru astfel de initiative care au reusit sa devina legi, plus alte 30 de proiecte ce se afla in discutii la comisii.

Conservatorul Bogdan Ciuca este urmat de deputatul liberal Emil Strunga, care a inregistrat nu mai putin de 90 de luari de cuvant in plen, 67 de declaratii politice si 31 de propuneri legislative initiate. Deputatul liberal se poate mandri si cu o activitate bogata in teritoriu, dar si cu cateva legi care i-au adus faima. Printre acestea se numara: propunere privind modificarea limitelor teritoriale ale municipiului Galati si ale comunei Smardan, modificarea legii privind regimul materiilor explozive, propunere legislativa de infiintare a comunei Suhurlui prin reorganizarea comunei Rediu, precum si contributia adusa la legea privind drepturile si protectia animalelor.

Alaturi de acestia se afla si deputatul democrat-liberal Iulian Barsan, cu un numar mare de initiative legislative, 33, insa cu o activitate ceva mai restransa in teritoriu.

Majoritatea ingroasa plutonul de mijloc

Situatia de mijloc pare sa-i prinda foarte bine pe cei trei senatori galateni, Carol Dina (PRM), Viorel Stefan (PSD) si Paul Pacuraru, care nu au iesit foarte mult din tipare in ceea ce priveste numarul de interpelari, luari de cuvant sau activitatea din teritoriu, ei situandu-se undeva la mijlocul clasamentul privind activitatea senatorilor.

Totodata deputatul Petru Lificiu se poate lauda cu 11 luari de cuvant in plen si sapte propuneri legislative in ultimii patru ani. Deputatii social-democrati Aurel Nechita si Dan Nica sunt aproape la egalitate la numarul de interpelari - 23 respectiv 29 - si la cel al propunerilor legislative - 16 respectiv 11 -, iar la activitatea din teritoriu sunt tot cam pe la mijlocul clasamentului.

Imediat vine din urma deputatul democrat-liberal Constantin Petrea, cu 18 luari de cuvant si 11 propuneri legislative, dar care a cam uitat de imaginea pe care ar trebui sa si-o faca pe plan local, mai ales ca se apropie alegerile. La fel ca si democrat-liberalul de mai sus, deputatul Szekely Levente Csaba, de la UDMR, are 17 propuneri legislative initiate, printre care si celebra "Lege a calului", insa nimic care ar putea sa-i creasca notorietatea pe plan local.

Liviu Codarla n-a prea fost parlamentar pentru Galati

In coada clasamentului celor pe care galatenii i-au trimis la Parlament se afla deputatul independent Liviu Codarla. Acesta a fost ales deputat sub aripa Partidului Romania Mare, insa din 2007 a hotarat ca este mai bine sa mearga independent. Cu toate astea isi desfasoara activitatea alaturi de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Liviu Codarla nu s-a intalnit prea des cu galatenii in acest mandat, iar la Camera Deputatilor se mandreste doar cu patru luari de cuvant in plen si trei propuneri legislative. Poate macar ultimele luni ramase pana la urmatoarele alegeri il vor mai salva si se va ridica in ochii electoratului.