Sedinta de ieri a Senatului a debutat cu supunerea la vot a raportului comisiei de mediere la proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate, savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.
Problema a aparut cand s-a constat ca raportul a fost respins, din cauza neintrunirii numarului de voturi, 69, necesar pentru aprobarea unei legi organice. Raportul Comisiei de mediere, fiind corespunzator unei legi cu caracter organic, se adopta in aceleasi conditii prevazute pentru aceasta, respectiv prin votul a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.
Absenta unor parlamentari, precum si plecarea din tara a euro observatorilor, a condus la situatia de a nu se putea adopta raportul din lipsa voturilor necesare.
Confectionarea, vanzarea, raspandirea si detinerea, in vederea raspandirii, de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, se vor pedepsi cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani, au hotarat marti senatorii.

Incurcaturi procedurale

Presedintele Comisiei juridice, udemeristul Peter Eckstein Kovacs, a venit cu solutia, inaintata presedintelui de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, de a se supune la vot punct cu punct textele propuse spre adoptare plenului de Comisia de mediere si, la sfarsit, textul in ansamblul sau.
Liderul grupului PRM, Gheorghe Funar, si senatorul social-democrat Doru Ioan Taracila au sustinut ca votul nu mai poate fi reluat, iar raportul ramane respins. Cat priveste cele patru puncte din raport, senatorii au propus ca acestea sa fie supuse votului plenului reunit al celor doua Camere.
Pentru solutionarea situatiei s-a luat o pauza de consultari, unde s-a convenit intre liderii grupurilor PSD si ai Aliantei D.A. votarea punct cu punct a textelor Comisiei de mediere.
In cele din urma, votul final asupra acestui raport va fi acordat intr-o sedinta ulterioara de plen, dedicata preponderent votarii legilor cu caracter organic. De mentionat ca la Camera Deputatilor raportul comisiei a trecut fara probleme de votul final al parlamentarilor.

Certuri rasiste

Dezbaterile la acest raport, care s-au prelungit pe durata a doua ore, nu au fost lipsite de „ciocniri“ intre senatorii PRM, pe de o parte, si ai UDMR si Aliantei D.A.. Parlamentarii s-au acuzat reciproc de „atitudini rasiste“.
Liderul PRM, Gheorghe Funar, dupa ce a incercat sa-l recuze pe Teodor Melescanu ca presedinte de sedinta, s-a luat de liderul grupului Aliantei, Puiu Hasotti, atragandu-i atentia ca „Vadim il va incondeia daca nu se potoleste“. La randul sau, liderul grupului Aliantei a calificat cotidianul PRM „Tricolorul“ drept „o fituica sordida“, ceea ce l-a contrariat pe directorul ziarului, senatorul Dan Claudiu Tanasescu.