Primele dezbateri pe articole la proiectul de buget pe anul 2006 au inceput prin intarzieri prelugite si prin suspendarea sedintei din lipsa de cvorum.
Nici macar doua ore de dezbateri nu au fost acordate ieri-dimineata dezbaterii pe articole a proiectul de buget pe anul viitor. Senatorii si deputatii au inceput sedinta cu o ora si trei sferturi intarziere si au incheiat-o cu mai mult de o jumatate de ora mai devreme decat era stabilit, din cauza lipsei de cvorum, reusind sa voteze doar patru articole din proiectul de buget pentru 2006.
De altfel, deputatul conservator Nicolae Popa a afirmat malitios, chiar de la tribuna, ca a remarcat in randul colegilor sai „o mare pofta de munca“ si a adaugat ca, in aceste conditii bugetul se va dezbate pana la Craciun.
De la inceputul sedintei, parlamentarii s-au oprit aproape o ora asupra articolului 2 al proiectului legislativ, la unul dintre amendamentele respinse, initiat de PSD, care facea referire la majorarea deficitului bugetar de la 832,6 milioane de lei la 1.402,6 milioane de lei.
In final, impasul a fost depasit si s-a decis ca bugetul de stat pe 2006 sa aiba prevazut la capitolul venituri 42.825,4 milioane de lei, iar la cheltuieli 43.658 de milioane de lei, cu un deficit 832,6 milioane de lei. Printre amendamentele respinse s-a aflat si unul prezentat de grupul parlamentar al conservatorilor, potrivit caruia taxa pe valoarea adaugata ar fi urmat sa fie redusa la 9% la produsele alimentare de baza care intra in calculul cosului zilnic.
Potrivit comisiilor de buget-finante, amendamentul conservatorilor ar fi creat un gol de resurse financiare, iar modificarea cotelor de taxare nu se poate face decat prin Codul Fiscal.
La dezbaterile de dupa-amiaza, lucrarile au continuat in aceeasi nota de dezinteres, pana la ora 15.00 strigandu-se de doua ori catalogul pentru a-i chema pe parlamentari la munca. Nici acest lucru nu i-a mobilizat pe parlamentari, astfel ca la ora 17.00 sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum. In sala nu erau decat 184 de parlamentari, fata de 235, cati ar fi fost necesari pentru constituirea cvorumului.