Institutul European pentru Democratie Participativa Qvorum (IEDPQ) a evaluat activitatea parlamentarilor in mandatul 2004-2008 si a dat publicitatii raportul care contine rezultatele cercetarii.
Principalul aspect cercetat de specialisti a fost masura in care parlamentarii au inteles sa-si fundamenteze actiunile din Parlament pe consultari cu cetatenii si cu partenerii sociali.
Parlamentari cu activitate "slaba"
Desi parlamentarii bihoreni nu sunt in coada listei la capitolul activitate, totusi trei dintre ei au primit calificativul "slab" in ceea ce primeste democratia participativa. Este vorba de reprezentantii UDMR Lakatos Péter si Soki Béla, respectiv liberalul Valeriu-Victor Boeriu. Deputatului liberal i se imputa faptul ca "a recurs extrem de rar la instrumentele de control parlamentar (intrebari si interpelari), acestea fiind sustinute de o documentare in general medie", se precizeaza in raportul IEDPQ. Lui Valeriu-Victor Boeriu i se reproseaza si faptul ca are o adresa de e-mail nefunctionala si ca nu are un site propriu.
Deputatului UDMR Lakatos Péter i se imputa cam aceleasi lucruri, cu exceptia adresei de e-mail si a site-ului personal.
Au obtinut
calificativul "mediu"
Potrivit aceluiasi raport, deputatii Paul Magheru (PRM), Gheorghe Sarb (PDL), Adrian Merka (USCR) si senatorii Alexandru Athanasiu (PSD), Pete István (UDMR) si Radu Tirle (ex-PD-L, apoi independent) au primit calificativul "mediu". Lui Radu Tirle i se reproseaza in raportul IEDPQ ca s-a intalnit rar cu partenerii sociali si ca s-a folosit extrem de rar de instrumentele de control parlamentar. Aceleasi aspecte i se imputa si senatorului PSD Alexandru Athanasiu.
Au avut o contributie "buna"
La capitolul "contributie buna" au fost trecuti deputatii Eduard Hellvig (ex-PC, acum PNL), Claudiu Pop (PSD) si Cornel Popa (PNL), precum si senatorul Verginia Vedinas (PRM). Deputatul Eduard Hellvig a fost apreciat pentru faptul ca s-a folosit regulat de declaratii politice, interpelari si intrebari sustinute de documentari solide, dar si pentru ca a avut intalniri regulate cu cetatenii. Deputatul Cornel Popa a fost apreciat atat pentru intalnirile regulate pe care le-a avut cu cetatenii si partenerii sociali, cat si pentru declaratiile politice bazate pe documentari solide. In schimb, i se reproseaza ca nu a avut prea multe interpelari si intrebari in acest mandat.
Premianta Bihorului
Singurul parlamentar bihorean care a primit calificativul "deosebit" este deputatul Ionela Pop-Bruchental (PDL), despre care se spune ca s-a folosit regulat de declaratii politice si a recurs des la instrumentele de control parlamentar, precum interpelarile sau intrebarile, care au fost sustinute de o documentare solida, bazata pe consultarea cu cetatenii sau cu partenerii sociali. "Prin activitatea sa si initiativele legislative sustinute, doamna Ionela Bruchental-Pop s-a aratat preocupata tangential si de anumite categorii socio-profesionale specifice: personalul medical, pensionarii, studentii, elevii, agricultorii. In ceea ce priveste consultarea cu cetatenii, aceasta s-a realizat des", se mentioneaza in raportul IEDPQ.