Cea mai grava problema cu care s-au confruntat senatorii si deputatii in procesul legislativ, mai ales in sesiunea din toamna a acestui an, a fost absenteismul la lucrarile in plen. La Senat, sedinta a fost suspendata numai in sesiunea din toamna de patru ori din cauza lipsei de cvorum, iar la Camera sedintele au inceput intotdeauna cu mai bine de o ora intarziere. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat in acest sens ca nu s-a mai confruntat niciodata cu aceasta situatie.
In vederea rezolvarii situatiei, unii senatori au propus chiar sanctionarea pecuniara a colegilor lor cu multe absente nemotivate, iar un deputat conservator a propus amplasarea unui panou al rusinii in care sa fie afisati primii fruntasi la absente.
Insa aceste initiative au generat noi dispute si "intepaturi" politice si au fost respinse, deoarece regulamentul nu permite taierea indemnizatiei in astfel de cazuri, iar panoul nu a fost considerat o solutie.
Pe de alta parte, absentele parlamentarilor, mai ales ale celor din Alianta, au fost criticate si de seful statului, Traian Basescu, care le-a cerut sefilor locali ai PNL si PD sa-i ia la rost. El a aratat ca popularitatea Aliantei are de suferit din cauza "neseriozitatii" acestor parlamentari. (Nicoleta Nicolae)