Buchete de flori, complimente, urari de bine si definitii originale de omagiere au curs toate in val si le-au coplesit pe doamnele si domnisoarele participante la momentul festiv dedicat Zilei Internationale a femeii desfasurat la Camera Deputatilor. E drept ca sala era aproape goala, deputatii neinghesuindu-se sa participe la eveniment, insa presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a incercat sa salveze aparentele, invitandu-le pe doamnele prezente sa ia loc chiar in fotoliile parlamentarilor. De altfel, jenat oarecum de situatie, dupa un calduros "La multi ani" urat tuturor femeilor, Olteanu a transmis "chiulangiilor" ca "nici nu stiu ce pierd absentand de la un astfel de moment", dar si ca "sanctiunea este cea obisnuita: cine lipseste nu-si primeste salariul".
Este drept ca a existat si un motiv "intemeiat" pentru aceasta absenta: Ziua Femeii a cazut (ghinion!) tocmai intr-o joi, cand cei mai multi alesi se grabesc sa mearga spre casa. Olteanu a tinut sa puncteze ca sedinta este o premiera, aceasta fiind dedicata exclusiv Zilei femeii, si i-a multumit organizatoarei evenimentului, presedintele Comisiei de egalitate de sanse, Minodora Cliveti. "Vreau sa o felicit. Sunt sigur ca la anul o sa fie mai bine si vreau sa dam un semnal ca avem nevoie de mai multe femei si de mai multa implicare a acestora in Parlament. Sunt prea putine si se vede. Sper ca in 2008 partidele sa fie mai deschise la carierele profesionale si politice ale femeilor", a mai spus Olteanu. In replica, deputatul PSD Minodora Cliveti a declarat ca se astepta sa fie si mai putina lume in plen, pentru ca, atunci cand este vorba despre problemele femeilor, nu este foarte mult interes in Parlament, in general.

Flori si complimente, cocktail nu

Doamnele au avut parte si de cateva "interpelari" parlamentare marcate de un puternic caracter omagial la adresa tuturor femeilor de pe fata pamantului, de la mame, surori, sotii si pana la educatoare.
In timp ce unii se chinuiau sa omagieze femeia, altii imparteau in sala flori si pupaturi doamnelor prezente. Ca in fiecare an, Anghel Stanciu (PSD) a venit cu celebrul lui cos cu zambile roz si mov, pentru reprezentantele sexului frumos, in timp ce deputatul PD Petru Movila a preferat sa le dea doamnelor cate un trandafir portocaliu si cartea lui Gabriel Liiceanu "Declaratie de iubire". Valentin Iliescu (PSD) a daruit orhidee, iar seful sau de partid Mircea Geoana le-a impartit doamnelor frezii galbene. Si senatorii Marius Marinescu (PD) si Gavrila Vasilescu (PC) au impartit buchete de trandafiri, garoafe, orhidee sau frezii. Dupa atata munca, nici cocktailul promis pentru invitate nu s-a mai tinut, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, preferand sa le ofere femeilor o cupa de sampanie direct in sala de sedinte a deputatilor.

Eternul feminin, in viziune parlamentara

"Femeia este cea mai frumoasa creatie a lui Dumnezeu", a declarat liderul social-democrat Mircea Geoana, exprimandu-si totodata dorinta ca si sexul tare sa aiba o zi anume. Un alt social-democrat, deputatul PSD Constantin Amarie, le-a certat parinteste pe doamne pentru trucurile lor de cochetarie, citand dintr-un filosof: "Machiajul sau parfumul nu sunt de condamnat, dar daca femeia ar invata sa-si dezvolte anumite calitati si virtuti, ea nu ar mai avea nevoie de artificii, caci si-ar regasi adevaratul parcurs, frumusetea orginara". "Femeia este intruchiparea dumnezeiasca", "femeia romanca se remarca prin vitalitate", "femeia reprezinta toate visele noastre de zi si de noapte", a incercat si Ni-colae Popa (PC) sa defineasca eternul feminin.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a tinut sa-si exprime aprecierea si vizavi de jurnaliste si le-a invitat in biroul sau pentru a le da buchete de frezii si martisoare. El a incercat sa dea si o definitie profunda a femeii: "Femeia este atat de complexa, si practic jumatatea noastra este in toate".