Dupa ce au cheltuit sume considerabile de bani pentru amenajarea birourilor, parlamentarii mai au o mare problema: canalizarea. Canalizarea Palatului Parlamentului este neamenajata din 1989, lipsa lucrarilor de intretinere si amenajare ducand, pe langa degradarea canalului colector, la raspandirea mirosurilor specifice la etajele superioare ale cladirii.
Daca in salile de plen, in cabinetele individuale, in birourile potrivite functiilor detinute, pe holurile cele mai intens circulate, ba chiar si la bufeturi, senatorii si deputatii isi pot delecta trupul cu odihnitoarele canapele de piele, cativa zeci de metri mai jos, in maruntaiele Palatului Parlamentului, mizeria, molozul si, mai ales, mirosul specific sunt dovada ca si aici principiul "Afara e vopsit gardul, inauntru - leopardul" functioneaza perfect. Asftel, odata cu Revolutia, lucrarile la subsolul Palatului Parlamentului au fost sistate. Subsolul cladirii, la cota -19, adaposteste o parte din reteaua de colectare a deseurilor menajere, care se deverseaza intr-un canal colector. Din cauza lipsei lucrarilor de intretinere sau amenajare, locurile in care tevile de colectare se deverseaza in canalul colector sunt neetansate. Rezultatul este previzibil, mai ales din punct de vedere olfactiv.
Mirosurile degajate din subsolul cladirii au ajuns sa ii deranjeze pe cei care isi desfasoara activitate la nivelurile superioare: senatori, parlamentari, angajati si functionari publici.

"Maria + Casa Poporului"

Cateva sesizari depuse de parlamentari si de angajati, deranjati de mirosul nedemn cu care se confrunta in timp ce muncesc in slujba romanilor, a determinat conducerea Camerei Deputatilor sa tatoneze o posibila rezolvare a problemei. O scurta vizita, de acomodare, a responsabililor din cadrul Secretariatului General al Camerei Deputatilor si a celor din Directia pentru Dezvoltare, o saptamana in care s-a facut curat pe ici-pe colo, s-au schimbat sau montat becuri, pentru ca apoi ziaristii sa fie invitati la o vizita de documentare.
Subsolul Casei Poporului - sau cel putin traseul vizitat ieri de ziaristi - nu te sperie din cale-afara. Are in dotare toate ingredientele pe care le-ai fi asteptat: sarme iesind din camasile de beton, ramasite de moloz, pachete de tigari prafuite, colonii de panze de paianjen, tevi ruginite, conducte supurande, dar si urme ale unor intense trairi, marturie stand inscriptii precum "Maria + Casa Poporului", "Pompilia + Murgutu".

Deversarile din Casa Poporului

Un adevarat circuit al apei din labirinturile Palatului pare sa se incheie acolo unde, fara menajamente, fara fereala, conductele de colectare deverseaza intr-un canal colector, care inconjoara ca un inel intreaga cladire. Acest inel colector, construit din beton monolit, are o lungime de aproape 600 de metri, o inaltime medie de 2 metri, a precizat deputatul PRM Anca Petrescu, sefa colectivului de arhitecti care a proiectat cladirea. Inelul sta la capatul unui circuit format din cateva zeci de toalete pe fiecare nivel al cladirii, dusuri, chiuvete si alte produse ale civilizatiei, folosite de aproape 3.000 de oameni zilnic.
Ceea ce se colecteaza in inel, prevazut si cu pompe de autocuratire, este deversat prin cateva puncte situate pe laturile Izvor, 13 Septembrie si Bulevardul Libertatii, in canalizarea orasului.

Pretul reparatiilor: necunoscut

Ca atare, s-a infiintat o comisie tehnica pentru analizarea situatiei, impreuna cu proiectantul cladirii, comisie care sa stabileasca ce lucrari au ramas nefinalizate, ce lucrari de intretinere ar trebui urgentate si ce masuri de remediere ar trebui luate, a precizat secretarul general al Camerei, Georgeta Ionescu. Deocamdata, nimeni nu poate avansa o eventuala suma care ar fi necesara pentru rezolvarea situatiei. Oricum, starea de degradare este avansata, iar investitiile facute la Palatul Parlamentului de-a lungul timpului au fost dirijate, cu prioritate, catre birourile si comisiile celor doua Camere.
Secretarul General al Camerei Deputatilor a afirmat ca bugetul pe 2007 al institutiei nu prevede cheltuieli pentru acest obiectiv. O posibilitate ar fi alocarea de fonduri cu prilejul rectificarii bugetare din acest an sau o redirectionare a unor fonduri din cheltuieli programate de conducerea Ca-merei in acest an.