Presedintele Traian Basescu a reluat tema reformei politice, cu accent pe trecerea la parlamentul unicameral, cu toate ca reprezentantii societatii civile si ai mediului academic au sustinut, in discutia cu seful statului de joi seara, introducerea votului uninominal si mentinerea sistemului bicameral in Legislativ.
Intr-un interviu acordat AFP, presedintele a declarat ca doreste ca „pana in octombrie 2006“ sa fie organizat referendumul asupra Constitutiei, care sa prevada crearea parlamentului unicameral, astfel incat Bucurestiul sa aiba institutiile „adaptate in momentul aderarii la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007“.
„Parlamentul trebuie sa ofere o majoritate clara Guvernului, pentru ca acesta sa fie eficient“, a solicitat Basescu, care si-a exprimat dorinta ca partidul care castiga alegerile sa beneficieze de „cel putin 50 la suta plus unu din locuri“ in Parlament, pentru a conduce tara beneficiind de „stabilitate“.
Seful statului si-a argumentat pozitia prin exemplele ultimelor alegeri legislative desfasurate in „Germania, Romania, Slovacia sau Bulgaria“, unde s-a simtit nevoia incheierii unor aliante electorale, „care fac mai degraba ineficienta guvernarea“. Basescu doreste si ca referendumul constitutional sa clarifice prerogativele sefului statului si ale primului-ministru. „Presedintele beneficiaza de o legitimitate uriasa, fiind ales prin sufragiu direct. El numeste premierul, dar apoi, in exercitarea responsabilitatilor, apar ambiguitati“, a explicat Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat joi seara, la intalnirea cu reprezentanti ai societatii civile, ca in actuala Constitutie au ramas neclare, dupa modificare, raporturile dintre presedinte si Executiv, precum si cele dintre presedinte si Parlament.
In opinia presedintelui, Constitutia nu face altceva decat sa adapteze articolele din constitutiile europene, de care era nevoie pentru pregatirea aderarii in UE.

Societatea civila sustine parlamentul bicameral

Propunerile sefului statului au fost partial acceptate de liderii societatii civile si ai mediului academic, care au sustinut reformarea clasei politice, reducerea numarului de parlamentari si introducerea votului uninominal, dar au optat pentru mentinerea sistemului bicameral in Parlament. In plus, specialistii in drept constitutional au sustinut faptul ca presedintele ar trebui sa aiba dreptul de a organiza un referendum pe orice tema, si nu doar in anumite cazuri stabilite prin lege.
Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a declarat ca, in functie de concluziile pe care presedintele le va trage in urma acestei intalniri, reprezentantii societatii civile si ai mediului academic vor continua dezbaterile pe aceste teme, urmand sa formeze grupuri de lucru specializate, care sa se ocupe de mai multe aspecte, precum reforma partidelor politice, a sistemului electoral sau a cresterii eficientei Parlamentului.