Dan Ioan Popescu publica pe blog articolul "Pronostic: Basescu va demisiona in 2012".
Traian Basescu le-a cerut pedelistilor, duminica seara, sa introduca, printre modificarile la textul Constitutiei, reducerea mandatului prezidential de la 5 la 4 ani, pe motiv ca decalarea alegerilor a fost o greseala care a dus la derularea de scrutine la fiecare 2 ani.
Ca unul care am avertizat, chiar zilele trecute, asupra situatiei dramatice, din punct de vedere electoral, a Romaniei, care va avea in urmatorii 5 ani cate doua randuri de alegeri la fiecare doi ani, nu pot decit sa salut aceasta propunere. O singura nedumerire am, si e pacat ca presa nu s-a aplecat mai cu luare aminte asupra acestui subiect: chiar daca mandatul redevine de 4 ani, alegerile nu mai pot fi suprapuse, din nou, pentru ca exista deja o diferenta de 2 ani intre ele. Cu o singura exceptie: daca Traian Basescu demisioneaza anul viitor, in vara, iar anticipatele prezidentiale se cupleaza cu alegerile parlamentare la termen. Personal, sunt dispus sa pun ramasag ca exact asta va si face Traian.
Referendumul pentru noua Constitutie va fi programat, in mod cert, in ziua alegerilor locale, ceea ce ii va permite presedintelui sa "traga", electoral, pentru PDL, iar dupa adoptatea acesteia, va urma demisia in vara si organizarea de alegeri anticipate.
Demisia lui Basescu de la Cotroceni va fi urmata imediat de cea a liderului PDL, care se va da la o parte in favoarea lui Zeus, dupa modelul Oliviu Gherman pentru Iliescu, in 1996. Evident, pentru ca asta sa se intimple, e nevoie ca la congresul din mai sa cistige un om de paie al lui Traian, or asta se si pregateste, in persoana aceluiasi Boc. Revenit la sefia PDL dupa ce a demisionat de la Cotroceni, sacrificind, declamativ, doi ani de mandat, doar pentru a readuce suprapunerea alegerilor - importanta economie de bani la buget - Basescu va incerca sa scoata maxim posibil la alegerile parlamentare de la un partid epuizat de guvernare.
Sigur, poate nu va repeta succesul din 2008, dar important e sa scoata un scor cit mai bun care sa permita intrarea PDL intr-o noua combinatie de guvernare. Iar un scor bun al PDL ii poate aduce lui Basescu - atentie! - inclusiv postul de premier, mai ales ca nu prea cred cu tarie in ideea ca USL va obtine peste 50% la alegeri, deci vom avea iar o coalitie. Un post pentru care il poate desemna viitorul presedinte, dar, la fel de bine, il poate desemna si inlocuitorul lui Traian de la sefia Senatului, stiut fiind ca problema guvernarii se transeaza, la alegeri, intotdeauna mai repede decit cea a presedintelui, din cauza celor doua tururi. Pina acum, niciun sef de stat nu a indraznit sa numeasca noul premier, desi tehnic era posibil, cum spuneam, lasind sarcina succesorului, dar Traian a dovedit ca e omul premierelor. Important e ca la sefia Senatului sa se afle, la momentul oportun, un om care sa ii respecte vointa.
Pe de alta parte, daca Basescu ramane presedinte pina in 2014, dar PDL obtine un esec major in alegeri, nu ii serveste la nimic. Noua coalitie de guvernamint il poate suspenda in orice moment sau ii poate face, oricum, suficiente zile fripte incit sa ii distruga viitorul politic post-Cotroceni. Un risc pe care presedintele nu si-l poate asuma, cred, sub nicio forma. Pentru el e esential ce va urma dupa era Cotroceni.
, insă, la sefia PDL si chiar in ecuația guvernarii, Traian are sansa sa joace, pe mai departe, un rol important in politica. Adica exact ceea ce si doreste cel mai mult, in ciuda declaratiilor sale telenovelistice.