Cu exceptia democratilor bihoreni care au privit buimaci la suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, reprezentantii partidelor politice din Bihor, participanti directi la acest act istoric, sunt gata sa parieze pe refuzul sefului statului de a-si da demisia, asa cum a anuntat, in urma cu doua zile.
"De la omul Traian Basescu ma astept la orice, dar de la presedintele tarii ma astept sa-si respecte cuvantul dat", ne-a declarat deputatul PSD Claudiu Pop. Parlamentarul bihorean a votat ieri in plenul Parlamentului in conformitate cu cerintele partidului din care face parte, adica pentru suspendarea presedintelui Basescu. "Am votat cu inima stransa si pentru reintrarea in normalitate. Am votat pentru ca aceasta tara sa poata fi reprezentata cu cinste, nu in batjocura ca pana acum", ne-a declarat deputatul Pop. Daca liderii PSD, PRM si PC au anuntat din start ca parlamentarii lor vor vota pentru suspendarea sefului statului, cei ai UDMR si PNL si-au lasat reprezentantii sa decida "dupa propria lor constiinta". "Daca pana la momentul ultimului discurs (de miercuri seara - n.r.) mai aveam indoieli in privinta scorului din Parlament, dupa acel discurs am spus ca votul parlamentarilor va fi categoric. Adevarata fata a lui Basescu s-a vazut in momentul in care a spus ca el nu da socoteala nimanui, numai poporului. Ei bine, acest tip de discurs duce inevitabil spre dictatura", ne-a declarat deputatul UDMR Lakatos Péter.
UDMR si PNL au votat cu "propria convingere"
"Eu am votat conform propriei mele convingeri si ca urmare a ultimului discurs al presedintelui", ne-a marturisit parlamentarul UDMR. Pe considerentul ca Traian Basescu are o educatie militara si ca e un om de onoare, Lakatos pariaza pe anuntata demisie a presedintelui. Si liderul PNL Bihor, deputatul Cornel Popa, spune, la fel de ambiguu, ca a votat in cunostinta de cauza si cu ambele bile, una neagra si una alba, dar considera ca votul zdrobitor dat de parlamentari impotriva lui Basescu va duce la normalizarea relatiilor dintre seful statului si Parlament. "Sunt convins ca niciun roman nu si-a dorit sa se ajunga la asa ceva, dar, atunci cand lucrurile o iau razna si scapa de sub orice control, trebuie sa intervina institutiile abilitate ale statului ca sa le puna inapoi pe fagasul lor democratic. Noi i-am atras de multe ori atentia presedintelui ca intr-o buna zi se va ajunge la o astfel de masura", ne-a declarat deputatul liberal. Cornel Popa sustine ca Traian Basescu nu va demisiona. "Faptele lui anterioare nu-l lasa sa faca un astfel de demers", a precizat parlamentarul.
La cateva ore dupa decizia parlamentarilor de suspendare a sefului statului, presedintii filialelor PNG si PLD din Bihor au fost sunati de catre liderii lor nationali Gigi Becali si Theodor Stolojan pentru convocarea unui numar cat mai mare de simpatizanti pentru organizarea unui miting pentru sustinerea lui Traian Basescu.