Tensiunile create saptamana trecuta in Alianta PNL-PD in jurul alegerii in fruntea CNSAS a lui Corneliu Turianu sunt departe de a se fi incheiat. Declaratiile taioase ale premierului Calin Popescu Tariceanu si-au gasit replica democrata la sfarsit de saptamana la Craiova, prin vocea senatorului PD Radu Berceanu.
Prezent la alegerile din organizatia de tineret a PD Dolj de la sfarsitul saptamanii trecute, senatorul Berceanu, presedinte al organizatiei judetene a PD, s-a aratat contrariat de eticheta aplicata de premierul Tariceanu alegerii in functia de presedinte al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii a lui Corneliu Turianu. Berceanu a declarat ca zarva iscata in jurul subiectului si acuzele aduse democratilor cum ca acestia au tradat candidatul liberal sunt inexplicabile in conditiile in care alegerea presedintelui CNSAS s-a facut prin vot secret, in mod democratic, de catre cei 11 membri ai colegiului CNSAS. "Nu ne asteptam la o asemenea rasturnare a situatiei, pentru ca atunci cand cei de la PNL ne-au spus ca il vor pe Ticu Dumitrescu la CNSAS, noi am fost de acord. Intr-o discutie avuta in urma pretentiilor inaintate de PSD care dorea functia de vicepresedinte, PNL si PD au spus la unison ca nu exista nicaieri in lege prevederea potrivit careia functiile sunt stabilite de partide. Conducerea o aleg cei 11 membri. Nimic nu prevestea furtuna care se desfasoara in acest moment despre toata aceasta chestiune, cu atat mai mult cu cat Corneliu Turianu isi dorea sa fie promovat de PD la Avocatul Poporului, nicidecum la CNSAS. Propun sa mergem la Bucuresti, sa-i retragem pe amandoi si din partea aliantei sa propuna ei patru candidaturi, ca sa fie fericiti. Mai mult, sa ne controleze mai intai pe noi, democratii, si pe Traian Basescu", a spus Berceanu. Senatorul a adaugat ca scandalul iscat in jurul alegerii lui Turianu nu a fost decat un indiciu al faptului ca multe persoane aflate la putere se tem de consecintele pe care Legea lustratiei si dezvaluirile CNSAS le-ar putea avea asupra activitatii lor.
Democratii rup tacerea
Referindu-se la declaratiile presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a etichetat alegerea in fruntea CNSAS a lui Corneliu Turianu drept un "lucru oribil", senatorul Berceanu a precizat ca la nivelul aliantei s-a creat din nou o falie. Mai mult, senatorul a declarat ca multe dintre actiunile indoielnice intreprinse de liberali au ramas fara replica din partea democratilor, insa acest lucru nu va mai putea continua. Berceanu a folosit drept exemple pentru judetul Dolj situatia de la spitalul judetean unde in Consiliul de Administratie, au fost numiti 12 liberali fara ca acest lucru sa fi fost discutat in consiliul aliantei si numirea lui Sergiu Dragancea in fruntea sucursalei judetene a Agentiei de Plati. "Am tacut atunci cand si-au pus 12 insi la spital. N-am spus atunci ca s-a petrecut un lucru oribil. N-am spus nici cand a fost vorba de concursul la Agentia de Plati, unde a castigat Dragancea, un om extrem de capabil si valoros", a spus ironic presedintele PD Dolj.
Berceanu, un "Orban" al democratilor
Senatorul si-a asumat pozitia presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban, ale carui declaratii raman nesanctionate de conducerea PNL. Din aceasta pozitie, Berceanu a reprosat premierului Tariceanu faptul ca nu a avut curajul de a candida la presedintie, rolul fiind asumat in cele din urma de Traian Basescu. "Tariceanu a fost un Moliceanu de foarte multe ori. A fost Moliceanu cand n-a mai vrut sa mearga la alegeri anticipate, iar daca Tariceanu era atat de tare, cand Stolojan s-a retras din cursa pentru presedintie, in mod normal, el si PNL cu sageata in sus veneau si spuneau ca Tariceanu merge mai departe, sa-l bata pe Nastase. Nu-mi aduc aminte sa fi facut asta", a mai spus Berceanu.
Senatorul Mario Oprea: "Acuzatii grosolane"
Contactat telefonic, presedintele PNL Dolj, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a declarat ca reactia premierului Tariceanu i se pare fireasca in conditiile in care Ticu Dumitrescu reprezinta garantia deconspirarii fostei Securitati. "Din cate se pare, liberalii sunt singurii care, in prezent, isi doresc deconspirarea fostei Securitati. Este de notorietate faptul ca PD, PSD si PRM au votat in bloc pentru alegerea lui Corneliu Turianu, desi se stabilise anterior ca Ticu Dumitrescu urma sa obtina functia. In privinta spitalului judetean, putem discuta intregul secol in care am intrat, insa mi se pare ca nu mai are rost, dat fiind ca la spital nu mai este aceeasi conducere. La Agentia de Plati, Sergiu Dragancea a obtinut functia prin concurs. Daca existau indicii ca asupra concursului planeaza suspiciuni, puteau depune contestatie, dar nu-mi amintesc ca aceia care arunca acum cu acuzatii sa fi facut acest lucru", a spus senatorul Oprea. Acesta a adaugat ca respinge total acuzatiile lui Berceanu pe care le considera grosolane.