DeCeNews informeaza: Cartarescu: "Basescu are reflexele romanului mediu -autoritarism, sexism, rasism, dispret pentru intelectuali"

Mircea Cartarescu, unul dintre scriitorii preferati de catre Basescu, a recidivat cu un nou articol critic in evz.ro la adresa presedintelui. Traian Basescu are-n sinea lui toate reflexele romanului mediu: autoritarism, sexism, rasism, dispret pentru intelectuali, scrie Cartarescu.
"Presedintele a cerut societatii civile si intelectualilor sa iasa din letargie si sa-l sprijine ca-n vremurile bune. Cand intr-adevar l-au sprijinit ca pe niciun alt presedinte dinaintea sa. Din pacate, nenumaratele sale gafe au aratat ca Traian Basescu are-n sinea lui toate reflexele romanului mediu: autoritarism, sexism, rasism, dispret pentru intelectuali, e drept, nu in proportii catastrofale (e o exagerare uriasa sa vezi in el un fascist sau un tiran), ci, ca sa zic asa, la nivel de stil de viata si de gandire cotidiana. Nici cand toate acestea au devenit evidente nu l-au parasit toti oamenii de cultura, pentru ca inca deosebeau omul politic de omul pur si simplu. Curand, si omul politic si-a epuizat credibilitatea, iar azi nu cred ca vor mai raspunde multi intelectuali chemarii sale in ajutor. In definitiv, ultimul tap ispasitor al puterii, Theodor Baconschi, e unul dintre putinii intelectuali din conducerea PDL...
M-am cutremurat, ascultand discursul de alaltaieri, la curajul lui Basescu de a ne arata, cum arati un camp plin cu oseminte, ce ne asteapta in viitor. Am aflat ca nu ne mai putem baza pe investitiile straine, ci doar "pe forte proprii", ceea ce ne intoarce, economic, in evul mediu comunist. Am aflat ca sansa noastra e strangerea relatiilor cu tarile din jur si, fireste, cu prietenii nostri traditionali, China si Africa. Scaparea, cum s-ar spune, e unde-o cauta si nea Ceasca pe vremuri. Am mai aflat ca nimeni nu poate sa fuga de criza, dar ca impreuna, strans uniti etc. etc.
E greu sa te-mpotrivesti vantului schimbarii. El te matura si cu un discurs bun, si cu unul rau, si pe drept, si pe nedrept. Dar vantul ramane vant, poate doar darama, nu si edifica. Vom abandona anul acesta, poate, corabia beata a actualei puteri. Dar, in loc de salvarea asteptata, ma tem ca ne vom trezi pe pluta Meduzei, unde ne vom devora unii pe altii pentru supravietuire", scrie Cartarescu.