Marius NITU publica in Gandul articolul "Cum il ajuta Ceausescu pe Basescu", pe care il puteti citi in continuare.
'O intrebare de analist la moda: care e miza politica a dezgroparii sotilor Ceausescu? Aici sunt mai multe scoli de gandire. Unii sustin ca miscarea a fost facuta ca sa i se dea in cap cu cadavrul lui Ponta, altii afirma ca e o proptea pusa noului si fantomaticului Partid Comunist Roman. Sa le luam pe rand. Atacul la seful PSD-ului se bazeaza pe un rationament in patru pasi: Ceausescu avea si partile lui bune, Ceausescu a fost ucis in mod barbar de Iliescu, Iliescu il sfatuieste pe Victor Ponta, Ponta e de porc. Dar, din pas in pas, conexiunile si efectul negativ se diminueaza treptat pana dispar complet. In realitate, pentru aparatorul saracilor, o problema mult mai mare decat executia Ceausestilor o reprezinta vila sa dotata cu o curte de 5. 000 metri patrati.
Asta nu inseamna ca osul razuit al piciorului lui Al Batran nu e o mana de ajutor intinsa guvernului, PDL-ului, premierului Boc si, in ultima instanta, presedintelui. Venezuela lui Hugo Chavez e intr-o situatie economica la fel de proasta ca Romania lui Traian Basescu. In tara din America de Sud nu prea e paine, dar e circ. Chavez canta si danseaza la TV, critica pe toata lumea, are propria sa emisiune, "Alo Presidente", unde explica politica guvernului.
Dar n-a ajuns. Acum cateva zile a dat ordin ca ramasitele lui Simon Bolivar sa fie exhumate. Da-o dracu‘ de economie, Venezuela chiar are o problema: Eroul national a murit sau nu de tuberculoza?
Noi, in Europa de Est, suntem mai inapoiati. El Presidente n-are o emisiune, are doar niste posturi favorite unde face emisiuni si danseaza doar la ocazii. Cu critica sta mai bine si, in rest, are doar noroc cu poporul asta si gusturile lui. Justitia independenta a decis acum dezgroparea dictatorului. Cu asta s-a pus punct unor subiecte neplacute, gen "ce face guvernul?".
Intre intrebarile "S-a sinucis sau nu Madalina Manole?" si "Ceausescu e in Ghencea Militar sau in Cuba?" chiar nu mai incape nimic. Cum ar veni, mortii cu mortii si viii tot cu mortii, cel putin o saptamana.
In rest, ideea fantomei PCR care ar exploata nostalgia epocii de aur nici nu merita comentata prea mult. Destule persoane de varsta a treia sunt convinse ca, pe atunci, era mai bine. Corect, era mai bine, erau cu 20-30-40 de ani mai tinere, nu le dureau oasele din cauza reumatismului, artritei. Chestia asta te ajuta sa uiti usor programul TV de doua ore pe zi din anii ‘80, cozile la gheare de pui, intreruperile de curent sau condamnarea intreruperilor de sarcina. Totusi, nu ajuta prea mult cand vrei sa faci din asa ceva un partid politic. '