Politia se pregateste sa decline propunerea primariei, nedorind ca tramvaiul sa treaca printr-un sens giratoriu pe Calea Bucuresti, la Universitate
Soarta celor trei sensuri giratorii noi pe care Primaria Craiova le-ar dori in municipiu se decide in sedinta Comisiei de Sistematizare Rutiera de saptamana aceasta. Cu doua dintre ele se pare ca nu vor fi probleme.
Sensul giratoriu de la intersectia bulevardului Nicolae Romanescu cu strada Raului si Calea Dunarii a fost propus chiar de politie de ani buni, oamenii legii considerand ca ar simplifica foarte mult circulatia catre Calafat si Bechet. Nici cel dorit in Brazda lui Novac, la intersectia strazilor Constantin Brancusi cu Serban Voda, nu va intampina opozitie, mai cu seama ca municipalitatea doreste sa amplaseze un sens giratoriu definitiv in acea intersectie in momentul reabilitarii acestei zone, astfel ca unul provizoriu n-ar face decat sa arate daca s-a ales sau nu solutia optima pentru reglementarea circulatiei prin intersectie.
Fara tramvai in giratoriu

Altfel sta, insa, treaba cu sensul giratoriu provizoriu ce ar urma sa fie amplasat pe Calea Bucuresti, la intersectia cu strazile Carol I si Aries.
Oficial, politistii inca se mai gandesc. "Nu am ajuns inca la o concluzie cu privire la acest sens giratoriu. In acest moment analizam situatia, decizia urmand sa o luam in sedinta Comisiei de Sistematizare", a declarat comisarul Emil Zuican, seful Biroului Rutier Craiova.
Surse din politie sustin insa ca oamenii legii se vor opune ferm infiintarii la Universitate a unui sens giratoriu prin care sa treaca si tramvaiul. Politistii sunt pregatiti sa dea primariei doua optiuni: ori vor giratoriu, ori vor tramvai prin respectiva intersectie, pentru ca altfel nu se poate.
De fapt, o asemenea opinie era de asteptat pentru conducerea Primariei Craiova inca dinaintea inchiderii strazii Calea Bucuresti, cand Politia Rutiera propusese ca, pe perioada lucrarilor la pasaj, tramvaiul sa nu mai ajunga in intersectia de la Universitate, ci sa intoarca in zona cuprinsa intre intersectiile cu strazile Nicolae Balcescu si Carol I. Edilii s-au opus, reprezentantii RAT Craiova nu au fost nici ei de acord, ajungandu-se in situatia actuala, cu o intersectie deseori blocata. Si care, daca s-ar da curs propunerii primariei, s-ar putea transforma intr-un sens giratoriu blocat...

Se muta statia?

In aceasta primavara sau cel tarziu in vara urmeaza sa inceapa lucrarile si la pasajul subteran de la Universitate. Asta va insemna inchiderea circulatiei pe strada Aries, pe sectorul dintre A.I. Cuza si Calea Bucuresti, pentru ca de acolo va incepe pasajul, care ar iesi la suprafata nu departe de Casa Studentilor. In asemenea conditii, circulatia prin intersectia de pe Calea Bucuresti s-ar reduce, dar tramvaiul tot pe acolo va trece, asa ca problema ramane.
Daca municipalitatea vrea cu orice pret un giratoriu in acea intersectie, solutia ar fi cea deja prevazuta de viceprimarul Teodor Sas: mutarea statiei de tramvai si a buclei pentru intoarcerea tramvaielor in zona dintre Universitate si Piata Centrala a Craiovei. Si-atunci... De ce nu s-a facut asta de la inceput?