Administratorul parcarilor cu plata, SC Cronos Impex SRL, a solicitat in instanta suspendarea investitiei demarate de municipalitate in mijlocul Baniei. Colac peste pupaza, intr-un alt proces, expertii contabili au stabilit ca Primaria Craiova a prejudiciat SC Cronos cu aproape 30 de miliarde de lei.
Abia inceputa, lucrarea primarului Antonie Solomon pentru modificarea centrului Baniei este aproape de blocaj, dupa ce patronul SC Cronos Impex SRL, Mohamed Al Orfahli, a intentat un proces pentru suspendarea oricarei activitati in zona parcarilor administrate de firma. Termenul de 22 mai, cand judecatorii vor delibera in aceasta speta, ar putea fi unul de pomina, intrucat, conform procedurilor de emitere a ordonantei prezidentiale, in cazul unui litigiu comercial cererea este admisa fara alte termene pana la stingerea conflictului. Orfahli sustine ca a mai introdus o actiune impotriva Primariei Craiova, din cauza ca municipalitatea nu i-a raspuns la o solicitare oficiala prin care dorea sa fie instiintat care parcari urmeaza sa fie desfiintate pentru amenajarea si sistematizarea centrului. "Nu aveam intentia sa-l mai chem in judecata si pentru asta. Dar am facut nenumarate cereri si notificari la care nu mi s-a raspuns. De aceasta data, primarul s-a intrecut cu gluma, fiindca e vorba de cheltuieli de 1,8 miliarde pe care eu le-am suportat la parcarile de la Mercur. Nici Solomon, nici consiliul local nu-mi dau o explicatie, desi am depus act oficial", a declarat Mohamed Al Orfahli. El demonstreaza valoarea investitiei din parcarea cu plata chiar cu concluziile organelor de control fiscal, intocmite anul trecut. "Instiintarile institutiilor care m-au verificat dovedesc negru pe alb ca Antonie Solomon a cerut sa fiu calcat de politisti si inspectori. Au cercetat tot si n-au gasit nimic, iar rapoartele lor imi folosesc acum tocmai impotriva primariei, in procese", a precizat Al Orfahli. Acesta a atacat dur comportamentul primarului, adaugand ca a inaintat 11 adrese autoritatii publice locale numai pentru stabilirea elementelor tehnice si financiare pentru achizitionarea si montarea parcometrelor. "Tot timpul invoca (reprezentantii primariei - n.r.) faptul ca eu nu vreau sa montez parcometre, dar niciodata nu s-au obosit nici macar sa-mi raspunda. Le-am solicitat in scris sa-mi comunice solutii pe care le agreeaza: ce parcometre sa cumpar, daca elibereaza autorizatii de construire dupa aceea etc. Nimic, nimic! De cate ori il contactez pe primar, imi zice 'Du-te-n ... mea!'", a mai spus seful SC Cronos Impex. "Jur pe Biblie ca nici macar nu m-a sunat vreodata, sa ma intrebe cum sa facem. Cum era sa-l injur? Scrie clar in contract ca trebuie sa monteze parcometre. Ce treaba are el cu primaria? Sa si le fi montat, si gata! N-are cum sa ma oblige nimeni sa nu incep lucrarile acolo unde nu sunt parcarile lui, sa fie clar!", a ripostat primarul Antonie Solomon.
Expertiza contabila ingroapa primaria
Dupa ce expertiza tehnica efectuata la cererea Tribunalului Deva a dat castig firmei SC Cronos, stabilind ca nu se justifica o anulare a contractului cu Primaria Craiova, asa cum ceruse aceasta din urma, o noua expertiza, contabila, de aceasta data, i-a cazut greu de tot primarului: prejudiciul adus de municipalitate societatii Cronos, prin neacordarea tuturor celor 1.500 de parcari, conform intelegerii parafate, se cifreaza la 30 de miliarde de lei. "Solomon a uitat ca noi mai detinem o hotarare definitiva si irevocabila a Tribunalului Braila, care-l obliga sa ne dea 17 miliarde de lei, si a uitat ca a semnat un proces-verbal prin care eu renuntam la acesti bani, iar el se angaja sa-mi predea, in termen de sase luni, restul parcarilor prevazute in contract. Aceasta suma se ridica la 30 de miliarde de lei acum si nu e de mirare: in sase luni mi-a dat 330 de parcari in loc de 1.135", a aratat Mohamed Al Orfahli. El a pus la dispozitia presei un proces-verbal semnat de primarul Antonie Solomon si de secretarul primariei, Nicoleta Miulescu, pe 31 august 2004, in care Orfahli era dispus sa renunte la "drepturile pretinse" in schimbul acceptului dat de Solomon pentru predarea locurilor de parcare si majorarea tarifului. "Stiu ca am semnat acel proces-verbal, il recunosc, dar, daca se face cineva vinovat ca nu si-a primit el toate parcarile, nu eu sunt acela. O sa cer sa raspunda si directorilor din primarie implicati, daca instanta decide ca i-am adus vreun prejudiciu prin asta. In aceste expertize nu am incredere. Am comandat deja o contraexpertiza tehnica si vom contesta si expertiza contabila. Ce atata tevatura? O sa ies pe posturile TV si o sa-i invit pe craioveni sa nu-i mai plateasca acestui Hayssam al Craiovei nici un leu in parcare!".