Conform declaratiei prim-vicepresedintelui Partidului Democrat-Liberal, Mircea Toader, in aceasta ordonanta modificata sunt doua chestiuni care influenteaza substantial alegerile din noiembrie.

Prima dintre ele vizeaza posibilitatea functionarului public cu functie de conducere de a face politica, de a candida la alegeri.

"Iarasi schimbam regula in timpul jocului, iarasi modificam principiile descentralizarii si depolitizarii administratiei centrale sau locale permitand sefilor de institutii publice deconcentrate, respectiv functionarilor publici cu functii de conducere, sa faca politica, mai bine zis sa candideze", a declarat Mircea Toader.

"Noi ne opunem categoric acestei prevederi. Se incalca iarasi un principiu de baza al separatiei functiei publice de functia politica. A ramas intr-adevar ca inaltii functionari publici sa poate candida doar daca isi dau demisia", a mai precizat Mircea Toader.



O alta prevedere foarte importanta care modifica, dupa spusele lui Mircea Toader, chiar gandirea si strategia partidelor politice este cea in care partidele care obtin un scor electoral de sub 5%, sa aiba posibilitatea sa fie totusi repartizate.

"In lege era prevazut pragul de 5% pentru partidele care depun candidati in colegii. Daca numarul total de voturi nu atingea pragul de 5% voturile erau excluse din calcul si din repartizare, urmand sa ramana numai partidele care depaseau pragul de 5%. Prevederea ambigua din Ordonanta 35 care spunea ca partidul care are majoritatea in trei colegii de Senat si sase de deputati, a fost modificata si este prevazut ca partidul care obtine in trei colegii de Senat si 6 colegii de deputati numarul cel mai mare de voturi, respectiv candidatul lor este pe locul intai, acest partid intra la repartizare, indiferent ca are doua procente sau trei procente.

"A fost facuta aceasta prevedere probabil pentru UDMR, probabil pentru PRM sau PNG, nu stiu exact, dar e clar ca va schimba mult din strategia si optica partidelor", a declarat primvicepresedintele PD-L, Mircea Toader.