Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat ieri favorabil Ordonanta privind ratificarea Acordului de infiintare a Fundatiei publice romano-maghiare "Gojdu", dar a introdus si o declaratie interpretativa care precizeaza ca nu este afectat prin acest act Acordul din 1937 privind reglementarea definitiva a problematicii Fundatiei Gojdu de la Sibiu.
Amendamentul cu declaratia interpretativa a fost propus de ministrul Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, prezent la dezbatere, si insusit de deputatii Comisiei juridice, care au acceptat introducerea acesteia in textul proiectului normativ cu 17 voturi favorabile, trei impotriva si doua abtineri.
Ministrul Ungureanu a spus ca drepturile Fundatiei "Gojdu" de la Sibiu de a revendica pe cale procesuala mostenirea patrimoniala din Ungaria nu sunt prejudiciate de Acordul incheiat la 20 octombrie 2005, iar declaratia interpretativa inlatura orice nelamurire in acest sens. Pe de alta parte, reprezentantii Fundatiei de la Sibiu si ai Bisericii Ortodoxe din Transilvania si Ungaria prezenti la dezbatere - Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, Sofronie, episcopul ortodox al romanilor din Ungaria, si Andrei, arhiepiscop de Alba-Iulia, au cerut MAE sa retraga proiectul de ordonanta pentru a se oferi "ragazul necesar gasirii unei solutii". (C.A.)