Ludovic Orban, vicepresedinte al PNL, a declarat sambata ca suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare nu este posibila, din punct de vedere constitutional si legal. "Decizia privind organizarea alegerilor va fi luata de Guvernul Tariceanu dupa consultarea celorlalte partide politice. In ceea ce ne priveste, consideram ca alegerile locale reprezinta alegeri extrem de importante si nu credem ca este momentul, tinand cont de obiectivul stabilit ca partid politic, si anume acela de a organiza alegerile locale la termen, nu credem ca exista posibilitatea constitutionala si legala de a fi o suprapunere a alegerilor locale peste cele parlamentare", a spus Orban.
In opinia sa, o asemenea varianta nu este posibila nici din punct de vedere tehnic. "Sigur ca noi depindem ca partid si ca Guvern de ceea ce se intampla in Parlament, dar analizand toate procedurile constitutionale si legale, dupa opinia noastra, nu este posibila suprapunerea acestor alegeri si noi consideram, alaturi de toti colegii nostri, ca alegerile locale trebuie organizate la termen", a mai spus Orban, la finalul lucrarilor Biroului Permanent National al Ligii Alesilor Locali PNL, organizate la Galati.
Vineri, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca adoptarea votului uninominal ar putea duce, in anumite conditii, la decalarea alegerilor si organizarea lor simultan. "In conditiile in care votul uninominal va fi adoptat rapid, si premise exista - cel putin la nivel declarativ, PSD si PDL au declarat ca sunt in favoarea acestui lucru - in conditiile in care acest proiect va fi adoptat curand, exista o ratiune in plus pentru a analiza posibilitatea decalarii alegerilor si a organizarii alegerilor simultan, in asa fel incat sa avem o noua baza pe care sa facem alegerile pentru parlamentul European", a declarat Tariceanu.