Desemnarea candidatului Aliantei D.A. la Primaria Capitalei a creat primele disensiuni serioase intre PNL si PD, prin contestarea si verificarea sondajelor de opinie pentru stabilirea celui care se va prezenta in fata bucurestenilor.

Dupa ce miercuri seara liderii Aliantei, intruniti in Consiliul National de Conducere, au descoperit ca rezultatele sondajelor de opinie sunt neconcludente pentru desemnarea candidatului Aliantei la Primaria Capitalei, aseara tarziu, acestia urmau sa ia o decizie politica fie in favoarea democratului Adriean Videanu, fie a liberalului Ludovic Orban. Hotararea trebuia insa luata dupa o reve-rificare a unei parti din sondajele realizate de CURS si CSOP. a€žMaine seara (n.r. a€“ joi), primim raspuns la verificarea incrucisata a celor doua institute de sondare si putem lua o deciziea€œ, a explicat vicepresedintele democrat Radu Berceanu.
Potrivit unor surse din cadrul Aliantei,
s-a solicitat reverificarea sondajelor pe un esantion de 20 la suta dintre repondenti. Astfel, s-a verificat atat daca operatorii celor doua institute s-au deplasat intr-adevar la cei care au raspuns, precum si acuratetea raspunsurilor. Liderii celor doua partide au stabilit de mai multa vreme sa comande la CURS si CSOP doua sondaje de opinie care sa masoare notorietatea si increderea bucurestenilor in Ludovic Orban (PNL) si Adriean Videanu (PD). Rezultatele unui sondaj arata ca cei doi au aproximativ aceeasi cota de notorietate si incredere printre locuitorii Capitalei. çn cel de-al doilea sondaj, Videanu are in jur de sase procente in fata lui Orban. Marja de eroare este de 3,5%. Aceste date l-au nemultumit pe Orban, care a cerut sa se analizeze din nou informatiile din sondaj. Mai mult, acesta a comandat efectuarea, in paralel, a unui alt sondaj de catre alta casa de sondare a opiniei publice, care-l da castigator detasat in fata lui Videanu. Protocolul Aliantei PNL-PD prevede ca desemnarea candidatului ADA la Primaria Capitalei sa se faca in urma masurarii notorietatii celor inscrisi in cursa, pe baza rezultatelor obtinute dupa efectuarea unor sondaje de opinie.
Guvernul a decis ieri ca alegerile pentru functia de primar general al Capitalei sa se desfasoare la 3 aprilie.