Un proiect de lege aprobat de guvern impune noi restrictii la infiintarea comunelor, oraselor si municipiilor. Desi, conform noilor norme, multe unitati administrativ-teritoriale din Dolj nu ar avea ce cauta pe harta judetului, exista si posibilitatea ca unele comune sa creasca la rangul de oras.
Potrivit actului normativ care modifica si completeaza Legea privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, cererile de infiintare a unor unitati administrativ-teritoriale noi va trebui sa fie insotite de indeplinirea unor conditii stricte legate de populatia stabila a localitatii. Astfel, legea prevede faptul ca ridicarea unei comune la rangul de oras este conditionata de o populatie minima de 10.000 de persoane, dar si de existenta instalatiilor de incalzire centrala in cel putin 35% dintre locuintele din localitate. Daca, in privinta incalzirii centrale, foarte putine dintre localitatile judetului indeplinesc conditiile impuse de lege, comuna Poiana Mare ar putea fi din nou propusa pentru a deveni oras deoarece, conform datelor furnizate de Directia Regionala de Statistica Dolj, are o populatie de aproape 12.000 de locuitori. Primarul Petre Simion a declarat ca, desi a mai incercat sa propuna cresterea in rang a localitatii si acum cativa ani, cetatenii din comuna nu s-au aratat prea interesati de initiativa si s-au prezentat in numar mic la referendum. Cu toate acestea, Simion a precizat ca va incerca inca o data sa transforme Poiana Mare in oras. "La referendumul care s-a organizat acum cativa ani cand am avut posibilitatea, conform legii, de a ne transforma in oras, din cei 10.000 de oameni cu drept de vot din comuna au venit la scrutin doar 800, din care 500 au votat impotriva. Motivele cred ca au fost doua: in primul rand cresterea impozitelor pentru oameni si in al doilea rand cresterea salariului meu. Voi incerca acum sa mobilizez mai bine consilierii, pentru ca oamenii sa vina la referendum", a precizat edilul Petre Simion.
Giugea spune "nu" infiintarii de comune
Noile conditii impuse de guvern pentru divizarea teritoriala iau in calcul mai multe aspecte ale vietii din comunitate. Potrivit normelor, pentru infiintarea unei comune este necesara o populatie minima de 1.500 de locuitori. In plus, comunele se pot infiinta doar daca satele din componenta lor sunt situate la distante mai mari de 5 km fata de actualul sat resedinta de comuna, daca exista legaturi intre satul resedinta de comuna si celelalte sate, drumuri modernizate, sedii pentru scoala, primarie, politie, dispensar sau farmacie. Chiar daca indeplinirea tuturor conditiilor este practic imposibila pentru o comunitate locala din Dolj, prefectul Nicolae Giugea a precizat ca nu va accepta in nici un caz divizarea teritoriala a judetului, care are deja 104 comune, trei municipii si patru orase. "Am primit anul trecut de la Listeava, sat in cadrul comunei Ostroveni, o cerere de infiintare a comunei, dar nu am fost de acord pentru ca asta inseamna foarte multi bani. Noi vrem sa facem asocieri de comune, pentru ca fondurile europene si nationale sa nu fie disipate, nu sa divizam excesiv teritoriul judetului", a precizat prefectul Giugea. De altfel, noile prevederi legale ofera comunelor posibilitatea de a se unifica pentru a spori capacitatea administrativa si economica a comunitatilor locale. Unificarea administrativa ar urma sa se desfasoare preponderent in zonele lipsite de orase pe o raza de 25-30 kilometri sau, dupa caz, in zonele in care s-au produs scaderi accentuate de populatie rurala.
Sapte comune doljene au sub 1.500 de locuitori
Ultima divizare teritoriala a judetului Dolj s-a produs in anul 2004, cand au aparut 12 comune noi, iar Dabuleni a fost declarat oras. Conform noilor reglementari ale legii, o parte dintre unitatile administrativ-teritoriale din Dolj nu mai indeplinesc in prezent conditiile impuse. De exemplu, dintre orasele doljene doar Dabuleni si Filiasi au populatie suficienta pentru a se numi orase, iar dintre municipii, doar Craiova are o populatie de peste 40.000 de locuitori, cum prevede actul normativ. In plus, conform datelor furnizate de Directia Regionala de Statistica, cel putin sapte comune doljene au sub 1.500 de locuitori, populatia minima pentru a deveni comune.