Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR a intrunit doar 112 voturi "pentru", 137 "impotriva", doua voturi fiind anulate, in conditiile in care, pentru a fi adoptata, ar fi fost necesare 236 de voturi.
"Procedand la numararea numarului de voturi exprimat de deputati si senatori prin vot secret cu bile asupra motiunii de cenzura initiata de 120 de parlamentari, s-au constst urmatoarele: Numarul total al deputatilor si senatorilor 471, Numarul deputatilor si senatorilor preznti - 348. Numarul total de voturi exprimate - 251, numarul de voturi anulate - 2. Numarul total de voturi valabil exprimate: 249, din care voturi 'pentru' - 112, voturi contra - 137", a spus, de la tribuna Parlamentului, Cornel Popa, secretar al Senatului.
El a mentionat ca se constata ca nu a fost intrunita majoritatea necesara pentru adoptarea motiunii de cenzura.
PD-L a anuntat, initial, ca nu va participa la vot, insa a revenit asupra hotararii. Liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a anuntat, joi, la dezbaterea la motiunea de cenzura PNL-UDMR, ca parlamentarii formatiunii isi vor exprima votul negativ, "cu bilele la vedere", desi anterior democrat-liberalii declarasera ca nu vor vota.
In urma deciziei grupurilor parlamentare ale PSD, toti reprezentantii partidului nu au participat la momentul votului motiunii de cenzura. Anuntul a fost facut de Ionut Bazac.
Deputatul Varujan Pambuccian a anuntat ca parlamentarii minoritatii nationale isi vor respecta promisiunea de a sustine Guvernul si nu vor vota motiunea de cenzura, considerand, totusi ca este momentul pentru "bilantul esecului unui numar de masuri".
Conform presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, din totalul de 471 de parlamentari, si-au inregistrat prezenta 336, un numar de 135deputati si senatori fiind absenti si cvorumul legal de sedinta fiind indeplinit.
Anastase a mentionat ca nu au fost inregistrate si nici nu exista solicitari de retragere de semnaturi.
Textul de 24 de pagini al motiunii de cenzura "Guvernul PD-L-PSD a hotarat: Decat munca fara rost, mai bine putin si prost", depusa de 121 de parlamentari PNL si UDMR dupa angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului legii salarizarii unitare a personalului bugetar, a fost recitit in plen de catre deputatul Eugen Nicolaescu.
Parlamentarii PNL au votat cu bilele la vedere, pentru a nu fi niciun fel de indoiala asupra votului liberalilor.
Pentru a fi adoptata motiunea de cenzura ar fi fost nevoie de cel putin jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, fiind necesar astfel intrunirea a cel putin 236 de voturi. Din pacate, parlamentarii opozitiei nu s-au mobilizat suficient si au fost mai putine voturi pentru decat semnaturi.
Parlamentarii PNL si UDMR au cerut guvernantilor, prin motiunea de cenzura intitulata "Guvernul PD-L-PSD a hotarat: 'Decat munca fara rost, mai bine putin si prost'", sa-si dea demisia si sa plece acasa, transmitand indirect parlamentarilor puterii ca au posibilitatea sa taie "nodul gordian al Coalitiei".
Liberalii si-au facut datoria de a carti la adresa puterii. Dar faptul ca nu au reusit sa atraga de partea lor nici un parlamentar al puterii, nici unul al minoritatilor altele decat cea maghiara, ba nici toti semnatarii nu au fost prezenti la vot denota un singur lucru: opozitia este slaba. Cea mai slaba opozitie din ultimii 20 de ani.