Opozitia unita PSD-ACD (2): Lista comuna pentru alegerile locale
estiri.ro
Joi, 13 Ianuarie 2011
5071
Prima problema a constituirii Aliantei PSD-ACD (PNL+PC) a fost ponderea de candidati pe liste a celor trei partide. Conform surselor Hotnews.ro, in prima runda de negocieri, liberalii si conservatorii au propus candidaturi comune la alegerile locale si parlamentare pe sistem paritar.
Liderii ACD au insistat ca pe listele comune pentru alegerea primarilor, consilierilor si sefiilor de Consilii Judetene, PSD sa nominalizeze 50% din candidati si Alianta ACD 50%. Potrivit surselor Hotnews.ro, liberalii si conservatorii au propus ca PSD sa desemneze candidati in 21 de judete, iar ACD in 20, urmand ca la primaria Capitalei sa se stabileasca candidatul in functie de sondaje.
De partea cealalta, PSD a propus in prima runda de negocieri un raport de 2 la 1 pentru desemnarea candidatiilor pe liste comune la alegerile locale. Dupa ce liderii ACD au refuzat categoric, social democratii au avansat o a doua varianta aparent mai putin transanta: fiecare din cele trei partide sa desemneze candidatii in zonele in care detin deja controlul la nivel local.
In zonele in care PDL conduce, PSD-PNL-PC decideau candidatii in functie de rezultatele sondajelor. Pe aceasta formula, PSD isi nominalizeaza candidati in 17 judete in care detin sefia Consiliilor Judetene , PNL in 5 judete iar restul candidatiilor urmeaza a fi stabiliti in urma sondajelor de opinie, cel mai bine cotat candidat fiind sustinut de toate cele trei partide.
Conform surselor Hotnews.ro, conducerea PSD a refuzat din start varianta de candidaturi 50-50 propusa de PNL-PC, o parte din vicepresedintii PSD protestand in acest sens. In sedinta Biroului Politic de luni s-a decis ca PSD sa nu cedeze in favoarea sistemului paritar, motivul invocat de liderii social-democrati fiind "capacitatea de organizare a partidului si logistica acestuia din teritoriu care este net superioara liberalilor".
Inaintea demararii negocierilor vicepresedintele PSD, Marian Oprisan s-a declarat rezervat in ceea ce priveste ponderea de 50-50 a candidaturilor pe liste:
• "Eu nu pot sa exprim o opinie cita vreme nu s-a intrat in negocieri pe fondul problemei, negocieri care implica foarte multe detalii, care trebuie stabilite in mod cronologic. Sunt multe aspecte care necesita discutii si negocieri, iar eu personal am o rezerva fata de o eventuala pondere 50%-50% a candidatilor pe liste. E nevoie de o analiza mult mai complexa si nu doar de sondaje", a declarat Oprisan, citat de agentia Agerpres.
Si fostul presedinte PSD, Mircea Geoana a dat glas nemultumirilor social democratiilor in acest sens. "Dracul se ascunde in detalii! Pe mine ma preocupa, de exemplu, afirmatii de genul ca exista paritate intre PNL plus PC si PSD. Nu e niciun fel de paritate! Suntem un partid semnificativ mai mare, si-n realitatea din actualul Parlament, si-n sondajele de astazi, suntem cea mai mare formatiune. Deci, recomandarea mea, mai mult decat amicala - relatia mea foarte apropiata cu lideri PNL si cu conservatorii e de notorietate - este sa punem mai degraba bazele fundamentale ale acestei constructii politice", a delcarat Geoana.
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
5071
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
5071
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
5071
Euronews
Sambata, 8 Martie 2025
5071