Social-democratii au decis sa initieze motiuni simple impotriva si a altor ministri, dupa ce actiunea de inlaturare a ministrului Justitiei, Monica Macovei, a esuat. Conservatorii si peremistii si-au exprimat deja intentia de a sprijini demersul PSD.
Sedinta Comitetului Executiv National al PSD a inceput ieri cu anuntul facut de liderul partidului, Mircea Geoana, ca le va propune partidelor de opozitie initierea unor motiuni simple si impotriva altor ministri. Geoana a afirmat ca decizia de miercuri a Curtii Constitutionale cu privire la motiunea simpla anti-Macovei, adoptata saptamana trecuta de Senat, nu face ca respectiva motiune sa fie "mai putin importanta, valoroasa si clara". Potrivit acestuia, in sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la consecintele adoptarii motiunii simple anti-Macovei, premierul Calin Popescu-Tariceanu a actionat "de maniera perfida, aruncand in bratele Curtii o problema politica".
Pe scurt, noua strategie a PSD este "cat mai multe motiuni simple la adresa ministrilor incompetenti pentru a obtine efecte similare cu cele ale motiunii depuse impotriva Monicai Macovei".
Geoana le-a mai spus liderilor din teritoriu ca PSD ar putea sa intre in greva parlamentara, adica sa nu mai voteze nicio lege si nici sa nu participe la dezbaterile din plen.
Pe de alta parte, Nicolae Vacaroiu a anuntat ca PSD ar putea initia o motiune simpla impotriva ministrului Justitiei si la Camera Deputatilor, pentru a dovedi ca Parlamentul nu o mai sustine pe Monica Macovei. El a adaugat ca, daca premierul isi asuma responsabilitatea mentinerii Monicai Macovei in Guvern, desi ea nu mai are sprijinul Parlamentului, "este treaba Domniei Sale, dar probabil ca ii va fi greu sa poata sa reziste intr-o astfel de situatie".

Cei mai vizati, ministrii PD

Celelalte doua partide din opozitie, PC si PRM, si-au exprimat deja disponibilitatea de a sprijini actiunile PSD. Deputatul PRM Lucian Bolcas a declarat ieri ca este posibil ca reprezentantii Opozitiei sa nu mai voteze nicio propunere legislativa care este contrasemnata de Monica Macovei si sa recurga la "alte forme de lupta parlamentara", nefiind exclusa si greva parlamentara.
"Pentru Parlamentul Romaniei, doamna Monica Macovei nu mai este ministrul Justitiei si, din acest motiv, domnul Tariceanu isi asuma o mare responsabilitate", a declarat Bolcas. El a mai spus ca saptamana viitoare cei care au sustinut motiunea anti-Macovei de la Senat vor discuta "pentru a selecta forma de lupta parlamentara cea mai potrivita".
Tot ieri, conservatorii au anuntat ca vor sprijini toate motiunile indreptate impotriva ministrilor PD. Presedintele PC, Dan Voiculescu, raspunzand unei intrebari referitoare la sustinerea motiunilor pe care PSD intentioneaza sa le depuna impotriva ministrilor PD, a precizat ca PC si-a dat deja acordul pentru o motiune simpla privind ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau.