PNL si UDMR Bihor au decis ieri, de comun acord, sa fortifice coalitia locala din cadrul Consiliului Judetean Bihor si al Consiliului Local Oradea, pastrand astfel majoritatea in cele doua consilii. Totodata, aceasta masura pune capat speculatiilor care erau vehiculate de adversarii politici si cei care vedeau PNL sau UDMR aliate ba cu social-democratii, ba cu democrat-liberalii.
Cele doua partide au hotarit ca toate deciziile sa fie luate de comun acord in structurile locale si judetene si in forurile statutare ale celor doua formatiuni politice. Astfel, inaintea sedintelor de consiliu, fie ele locale sau judetene, proiectele cele mai importante vor fi discutate de reprezentantii ambelor partide intr-o sedinta comuna.
UDMR este loiala liberalilor
Conform protocolului semnat intre cele doua partide, preocuparea principala va fi dezvoltarea judetului utilizand pentru acest deziderat fondurile financiare europene si nationale. De altfel, atat liberalii, cat si udemeristii sustin ca vor face lobby pentru judetul Bihor si ca vor face front comun cu orice alta formatiune politica ce va dori sa lupte pentru acest deziderat.
Desi nu au facut nominalizari, atat senatorul Cornel Popa, cat si vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru, au declarat ca au existat tatonari din partea reprezentantilor celor doua partide care formeaza alianta guvernamentala, dar ca ele nu au avut niciun rezultat. Cu toate acestea, reprezentantii UDMR sustin ca nu se vor opune unei alte aliante daca PNL va hotari acest lucru. "Decizia de a face o alta majoritate este a PNL, pentru ca PNL a castigat alegerile locale. UDMR nu doreste o alta coalitie, iar cat voi fi eu presedinte Uniunea nu va face in Bihor o alta alianta. Daca insa PNL vrea sa faca o alta coalitie eu le voi respecta decizia", a declarat Kiss.
Cu toate acestea, alianta PNL-UDMR are cu adevarat nevoie de cel putin unul dintre partidele de la Guvernare pentru ca cele mai importante proiecte au nevoie de votul a doua treimi din numarul total de consilieri, procentaj pe care alianta nu il atinge nici in Consiliul Local al municipiului Oradea si nici in Consiliul Judetean Bihor.
"Daca vor sa aduca bani in Bihor, sa se impuna la Bucuresti"
Politicienilor aliantei guvernamentale care sustin ca alianta PNL-UDMR nu-i va putea ajuta deloc pe bihoreni pentru ca Romania este condusa de un guvern PDL-PSD, Kiss Alexandru si Cornel Popa le recomanda sa incerce sa se impuna in structurile de conducere importante ale tarii si de acolo sa ajute cu fonduri judetul, indiferent de alianta care il conduce. "Noi vom apara interesele bihorenilor, dar, oricat de mult vom sta la usa noilor ministri, nu cred ca vom primi aceleasi raspunsuri pe care il pot primi ei", a explicat Cornel Popa.
De asemenea, liberalii si udemeristii sunt hotariti sa faca front comun si sa se lupte pentru fiecare institutie deconcentrata ale caror posturi se ocupa prin concurs. "Nu cred ca reprezentantii PSD si PDL au procedat corect napustindu-se asupra unor functii de conducere, si mai ales asupra celor de prefect si subprefect", a declarat presedintele liberalilor bihoreni, care a explicat ca, atunci cand PNL a venit la guvernare la conducerea unor institutii, au fost pastrati oamenii competenti chiar daca erau din PSD sau PDL.
De o parere asemanatoare a fost si Kiss Alexandru, care insa a declarat ca a trecut vremea in care era visator si credea ca in politica din Romania conteaza competenta inaintea culorii politice, dar ca impreuna cu reprezentantii Uniunii se va opune oricarei decizii ilegale pe care va incerca sa o ia actuala coalitie guvernamentala.