Mai este Antonie Solomon primar ales al craiovenilor chiar si suspendat din cauza arestarii preventive? Partidele din opozitie sustin ca acesta si-a pierdut mandatul pentru ca a lipsit de la primarie mai mult de sase luni si in consecinta ar trebui organizate alegeri anticipate. Pedelistii si prefectul de Dolj Eugen Georgescu spun ca bat campii si ca interpreteaza legea dupa cum le convine lor. Gazeta de Sud a comparat legile care fac referire la demiterea primarului si, judecand dupa ce scrie pe site-ul Camerei Deputatilor, locul unde sunt publicate toate actele normative ale Romaniei, reiese ca Solomon ar putea ramane fara mandat doar atunci cand va fi condamnat defintiv si irevocabil.

Modul in care un primar poate ramane fara mandat este reglementat de doua legi mari si tari: Legea nr. 215/2001 si Legea nr. 393/2004. Ambele au suferit modificari legislative in timp, astfel incat prevederi care erau valabile acum cativa ani sunt acum abrogate. Printre ele se gaseste si prevederea care spune ca un primar isi pierde mandatul daca nu si-l exercita pe o perioada mai mare de sase luni consecutive. Dar s-o luam pe rand, scurt si concis, iar concluziile le trageti dumneavoastra. Potrivit articolului 15 alineatul 2 din Legea nr. 393/2004, cunoscuta si sub numele de Statutul alesilor locali, calitatea de primar inceteaza de drept inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala;
d) imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioada mai mare de sase luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
e) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;
f) punerea sub interdictie judecatoreasca;
g) pierderea drepturilor electorale;
h) deces.

Prevederea care a incins creierele oamenilor politici, mai ales ale celor din opozitie, este litera "d". Antonie Solomon este arestat preventiv de sase luni, iar in aceasta situatie, prefectul ar trebui sa emita ordinul de incetare a mandatului. "In toate cazurile de incetare inainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constata incetarea mandatului primarului", se arata in articolul 16, alineatul 1. Dar ce inseamna concret ca primarul se afla in imposibilitatea de a-si exercita mandatul? "Primarul se afla in imposibilitatea exercitarii mandatului in situatiile in care nu se poate prezenta efectiv la primarie din motive de sanatate sau din alte cauze, chiar daca acestea nu ii sunt imputabile", spune aceeasi lege. Cum Solomon este in arest preventiv, fie ca este vinovat sau nu, asta conteaza prea putin din punctul de vedere al legii. Surpriza mare vine din partea Legii nr. 286/2006. Aceasta abroga, atentie, exact litera "d" din alineatul doi al articolului 15. Cel putin asa scrie pe portalul legislativ al Camerei Deputatilor. Asta inseamna ca un primar poate sta in arest preventiv tot mandatul fara sa si-l piarda. Data fiind aceasta situatie, discutiile pe marginea Legii nr. 393/2004 se incheie aici.

Fumigene de partid

Cealalta lege care reglementeaza situatiile in care un primar ramane fara mandat este Legea nr. 215/2001. Si ea a fost modificata, la randul ei, de-a lungul timpului, iar forma finala, cea din 2007, prevede trei situatii in care alesul local ramane fara scaun. Articolul 69, alineatul 2 glasuieste in felul urmator: "Mandatul primarului inceteaza de drept in conditiile legii statutului alesilor locali, precum si in urmatoarele situatii:
a) daca acesta se afla in imposibilitatea exercitarii functiei datorita unei boli grave, certificate, care nu permite desfasurarea activitatii in bune conditii timp de sase luni pe parcursul unui an calendaristic;
b) daca acesta nu isi exercita, in mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv.
De asemenea, o litera mai jos, legea spune ca primarul poate ataca in instanta ordinul prin care prefectul ia act de incetarea mandatului.
In situatia in care primarul pierde procesul, data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de guvern, la propunerea prefectului. Totodata cea de-a treia situatie in care un edil sef isi pierde mandatul este referendumul.
Referindu-ne la primele doua situatii, este clar ca nu i se aplica lui Solomon. Chiar daca are diabet, nu aceasta boala il impiedica sa vina la primarie, ci arestul preventiv, iar lipsa lui de la serviciu, desi depaseste 45 de zile, este motivata, pentru ca se afla in arest.
Comparatia facuta de Gazeta de Sud a durat maximum doua ore. Plecand de la premisa ca portalul legislativ al Camerei Deputatilor prezinta date complete, este greu de inteles de ce juristii partidelor care au iscat nebunia cu demiterea primarului nu au analizat prevederile legale si in felul acesta sa scuteasca opinia publica de fumigene politice si declaratii pompoase. Doar daca nu cumva au cunostinta de vreo lege sau vreun articol de lege care nu se gaseste pe portalul Camerei Deputatilor.