Sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor a stat ieri sub semnul nervozitatii, presedintele acestei Camere, Adrian Nastase, acuzand faptul ca parlamentarii au fost chemati la munca pentru a dezbate ordonante guvernamentale putine la numar si extrem de nesemnificative. ßi la Senat, presedintele acestuia, Nicolae Vacaroiu, a reclamat faptul ca unele acte normative supuse dezbaterii sunt anticonstitutionale.

Programul primei zile a fost extrem de relaxant pentru majoritatea deputatilor. Daca dimineata spre pranz membrii Biroului Permanent al Camerei au analizat si adoptat ordinea de zi propusa, dupa-amiaza a avut loc o scurta sedinta de plen informativa pentru ca deputatii sa afle ce legi vor dezbate in plina vacanta.
Avand in portofoliu cel mult cinci ordonante de urgenta dintre cele 43 promise, restul aflandu-se in atentia Senatului, ca prima Camera sesizata, comisiile de specialitate ale Camerei urmau sa se intruneasca tot dupa-amiaza pentru a intocmi rapoarte asupra proiectelor de lege. Asa se face ca, pe tot parcursul zilei de ieri, pe culoarele Camerei Deputatilor prea putini deputati s-au aratat la fata, acestia urmand a lucra efectiv abia de saptamana viitoare.

Plenul, saptamana viitoare

Liberalul Titu Gheorghiof, purtatorul de cuvant al Camerei, a declarat dupa sedinta Biroului Permanent ca, potrivit articolului 115, alineatul 5 al Constitutiei, sesiunea extraordinara are pe ordinea de zi doar acele proiecte de lege pentru adoptarea unor ordonante unde Camera Deputatilor este prima Camera sesizata.
Biroul Permanent a hotarat ca - potrivit prevederilor regulamentare, care prevad ca proiectele de lege mentionate se dezbat in regim de urgenta - amendamentele se pot formula in termen de 48 de ore, iar rapoartele comisiilor permanente trebuie sa se intocmeasca in maximum 72 de ore de la sesizarea lor, a spus Titu Gheorghiof.
In consecinta, Camera va lucra in comisii in aceasta saptamana si se va intruni in plen saptamana viitoare, luni dupa-amiaza si marti dimineata, daca va fi necesar, conform hotararii Biroului Permanent. Conducerea Camerei se va intruni din nou luni si va decide atunci daca, in sesiunea extraordinara, vor fi dezbatute si alte ordonante, in functie de ritmul de lucru de la Senat si de actele normative care vor veni de acolo, a mai spus Titu Gheorghiof.

Nastase reclama subtirimea ordinii de zi

Presedintele Camerei, pesedistul Adrian Nastase, si-a aratat nemultumirea fata de subtirimea ordinii de zi pentru care au fost chemati parlamentarii din vacanta. „Am venit la o sesiune extraordinara pentru a dezbate in procedura de urgenta o ordonanta data de Guvern pentru ratificarea unui acord din 2003, semnat cu Estonia, privind readmisia de persoane. Dintre cele 4 sau 5 ordonante care sunt pe ordinea de zi avem vreo trei acorduri pe care trebuie sa le ratificam. In mare masura este evident o bataie de joc, este un mod neserios de a trata Parlamentul“, a spus Nastase.

Acte normative neconstitutionale

Nici presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu a fost prea incantat de actele normative trimise de Guvern Parlamentului. El a declarat ca doar trei sau patru ordonante de urgenta depuse de Guvern la Senat se incadreaza in reglementarile Constitutiei, care prevede ca Executivul poate emite OU numai in situatii exceptionale. Pentru celelalte insa este posibila sesizarea Curtii Constitutionale.
„Este unicat in cei 15 ani - o spun ca senator - sa ne trezim cu 48 de ordonante de urgenta care efectiv nu au nici o legatura cu urgenta impusa de Constitutie“, a adaugat Vacaroiu. El a mai spus ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, ordonante de urgenta nu se pot da intr-o serie de domenii: revizuirea Constitutiei, modificarea regimului institutiilor fundamentale ale statului - desi este o ordonanta de urgenta depusa la Camera care vizeaza modificarea Legii de organizare a Guvernului - si in domeniul drepturilor electorale, iar Guvernul a dat o ordonanta pentru modificarea Legii privind alegerile parlamentare. „Eu sunt convins ca se va face si o sesizare a Curtii Constitutionale, deoarece este nefiresc acest atac frontal la Constitutie“, a adaugat Vacaroiu. Senatorii au votat in cadrul sedintei de plen convocarea premierului Calin Popescu-Tariceanu pentru a prezenta o informare despre inundatii.