Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ieri ca Grupul parlamentar al PSD din acest for legislativ va depune la Curtea Constitutionala (CC) sesizarea vizavi de noul regulament cel mai tarziu astazi. Nastase a precizat ca sesizarea va fi, in esenta, pe marginea articolului 25, dar si pe articole conexe. „Cred ca trebuie sa fim foarte atenti sa nu incarcam peste masura CC in aceste 25 de zile“, a explicat liderul Camerei.
Presedintele Camerei Deputatilor a mai anuntat si ca, personal, va depune o „sesizare generala de examinare a constitutionalitatii tuturor celor doua sute si ceva de articole, dupa epuizarea celor 25 de zile.
Nastase a mai spus ca face sesizarea generala dupa cele 25 de zile, deoarece „o solicitare din partea presedintelui Camerei pentru o examinare generala, o periere a tuturor textelor, se poate face la orice moment“, dar si pentru ca este vorba despre o actiune complexa de examinare a prevederilor din toate cele 217 articole ale Regulamentului Camerei si este necesar ca in aceasta perioada Curtea Constitutionala sa aiba timp pentru a se pronunta in ceea ce priveste procedura de revocare a presedintelui Camerei, a membrilor Birourilor Permanente etc.
Senatorii PSD si PRM au fost mai eficienti si au trimi de ieri sesizarea lor privind neconcordanta unor texte din Regulamentul Senatului cu Legea Fundamentala. Semnatarii contestatiei - 44 de senatori PSD si 10 PRM - acuza de neconstitutionalitate de sapte texte din noul Regulament al Senatului, cel mai important fiind articolul 30 referitor la posibilitatea revocarii presedintelui acestei Camere parlamentare.