AGERPRES informeaza: Opozitia isi mentine decizia de a nu participa la sedintele de plen si la comisii

Opozitia ramane pe aceeasi decizie politica de a nu participa la sedintele de plen si nici la cele ale comisiilor permanente, a declarat luni vicepresedintele Senatului, Petru Filip (PDL), in urma discutiilor avute in Biroul permanent cu liderii grupurilor parlamentare.
‘‘Daca Opozitia nu va fi prezenta, tinand cont de faptul ca unul dintre colegii senatori este efectiv in imposibilitatea fizica de a participa la sedinta plenului (n.r. senatorul UDMR Verestoy Attila) evident ca nu se va lucra‘‘, a explicat Filip.
Potrivit senatorului democrat-liberal, blocajul din Senat va ridica probleme si in perioada urmatoare in ceea ce priveste adoptarea unor proiecte de legi importante, precum codurile de procedura. "Din discutiile avute cu liderii grupurilor, Opozitia ramane pe aceeasi decizie politica de a nu participa la sedintele de plen si nici la cele de comisii. A fost o discutie in Biroul permanent cu liderii de grupuri, vom vedea la plen daca asa este. Blocarea lucrarilor Senatului va ridica in perioada imediat urmatoare probleme fiindca mai multe proiecte vor ramane in imposibilitatea dezbaterii. (...) Numai saptamana trecuta au fost repartizate la comisii peste 100 de proiecte de legi, iar azi in jur de 30. Sunt de ordinul zecilor proiectele aflate in situatie de blocaj sau in discutii in comisii. Un exemplu este cel al Codurilor de procedura, care ar trebui discutate in Comisia juridica. Sunt convins ca sunt si alte legi in aceeasi situatie. Discutia in BP nu rezolva aceasta problema a prezentei pentru ca este totusi o decizie politica. Deocamdata acest blocaj in cadrul Senatului se pare ca ramane", a afirmat Petru Filip.
Potrivit acestuia, Biroul permanent al Senatului a decis ca saptamana viitoare programul sa fie acelasi cu cel stabilit pentru saptamana in curs. ‘‘Conform programului aprobat saptamana trecuta, vom avea zi de plen luni, urmand ca marti, miercuri si joi sa fie activitate in comisiile permanente. Si saptamana viitoare vom avea acelasi program, cu o singura zi de plen‘‘, a spus Filip.
Potrivit acestuia, in urma cu doua saptamani a fost luata, la nivelul conducerii Senatului, decizia de a se renunta la sedintele de plen ale Senatului de miercuri. ‘‘Este o decizie luata in urma cu doua saptamani, ca urmare a absentei reprezentantilor Opozitiei, pentru ca daca luni nu poti face plen, cu atat mai greu e sa il faci miercuri‘‘, a mai spus senatorul PDL. Petru Filip a mai precizat ca, in opinia sa, reprezentantilor Opozitiei care nu participa la sedintele de plen si la lucrarile comisiilor de specialitate ar trebui sa le fie taiate indemnizatiile aferente zilelor in care absenteaza.