Noile regulamente ale celor doua Camere vor fi atacate la Curtea Constitutionala imediat dupa publicarea lor in a€žMonitorul Oficiala€œ. Opozitia pregateste mai multe randuri de sesizari pentru a fi sigura ca macar una va fi solutionata favorabil de Curte. Este posibil ca Regulamentul Camerei sa fie declarat anticonstitutional in intregime.

Plenul Camerei Deputatilor a votat ieri proiectul de hotarare privind modificarea Regulamentului Camerei cu 181 de voturi a€žpentrua€œ si 94 a€žimpotrivaa€œ. Noul regulament a fost adoptat prin vot nominal si a fost sustinut de deputatii PNL, PD, UDMR, PC, carora li s-au adaugat, surprinzator, cei ai PRM. Singurii care s-au impotrivit au fost deputatii PSD. Ei au avut de aparat, pe langa principii, si functia de conducere a Camerei.
Dupa vot, liderul grupului parlamentar PNL, Crin Antonescu, a apreciat capacitatea de negociere si de compromis politic de care au dat dovada aproape toate grupurile parlamentare pentru a debloca lucrarile parlamentare. La randul sau, deputatul liberal Cornel ßtirbet a multumit colegilor pentru ca au cooperat la iesirea a€ždintr-o situatie penibilaa€œ, aceea ca a€žParlamentul poate schimba presedintele Romaniei si Guvernul, poate declansa alegeri anticipate, dar nu poate schimba presedintele Camerei si regulamentul propriua€œ.
Liderul democratilor din Camera, Cristian Radulescu, a declarat ca votul acordat pentru noul regulament nu reprezinta o victorie pentru nimeni, iar, in ultimele doua luni, Parlamentul a avut doar de pierdut in fata alegatorilor. a€žA fost categoric doar un compromis politic tipic, unii au dat, altii au mai lasat si uite asa s-a ajuns la acest rezultata€œ, a subliniat Radulescu.
Social-democratii au declarat, prin intermediul fostului lider al Camerei Valer Dorneanu, ca au votat impotriva regulamentului deoarece deputatii Coalitiei au fost preocupati numai de gasirea a doua texte prin care sa puna in practica a€žinlaturarea de la conducere a presedintelui Camerei Deputatilora€œ. Dorneanu a subliniat ca atitudinea PSD nu a fost dictata de interesul de a apara scaunul presedintelui, ci de apararea unor a€žprincipii ale democratieia€œ.
PRM sustine ca a votat noul regulament pentru ca oricum este mai bun decat cel vechi. Deputatul PRM Lucian Bolcas a declarat ca nu a existat a€žnici o intelegere politica pentru regulamenta€œ si nici pentru Statutul Â¥inutului Secuiesc, deoarece PRM a€žnu isi tranzactioneaza punctele de vederea€œ. El a tinut sa precizeze ca PRM a€žnu sustine nici o persoana ca sa-si mentina scaunula€œ, ci a€žnumai ceea ce este constitutionala€œ.

Contestatie pregatita

Senatorii social-democrati au definitivat ieri textul contestatiei pe proiectul de Regulament al Camerei Superioare a Parlamentului. Contestatia, semnata deocamdata de 44 de senatori PSD, la care se vor adauga si parlamentari PRM, va fi inaintata Curtii Constitutionale imediat ce Regulamentul va fi publicat in a€žMonitorul Oficiala€œ. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a explicat ca, intr-o prima etapa, Curtea va fi sesizata pentru sapte articole din regulamentul votat luni, inclusiv pentru textul referitor la revocarea presedintelui Senatului. Iorgovan a precizat ca urmeaza si al doilea pas, o contestatie pe ansamblul regulamentului. Cea de-a doua contestatie va fi trimisa dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta pe textul celei dintai.
Senatorul social-democrat a explicat ca PSD a decis sa voteze luni regulamentul tocmai pentru a putea fi contestat la Curtea Constitutionala, imediat dupa publicare.

Nastase face si el o a€žplangerea€œ

La Camera Deputatilor, la contestatia parlamentarilor Opozitiei pentru articolul privind revocarea presedintelui se va adauga si cea facuta de insusi actualul presedinte al Camerei, Adrian Nastase. El a anuntat ieri ca va depune o sesizare catre Curtea Constitutionala prin care va solicita o cenzura generala a textului proiectului de regulament. Potrivit lui Nastase, se va evita astfel posibilitatea de a se invoca orice chestiuni legate de regulament, care ar putea eventual sa fie la limita sau in afara Constitutiei.